Šī gada gadatirgū liela vērība pievērsta grāmatu tirgotāju centieniem atrast jaunus veidus, kā atgūt lasītājus, kuri pēdējā laikā novērsušies no grāmatām.


Izdevēji un grāmatu tirgotāji pieliek lielas pūles “lai atgrieztu grāmatas pie cilvēkiem,” otrdien norādīja Vācijas Izdevēju un grāmatu tirgotāju asociācijas vadītājs Heinrihs Rītmillers.


Tomēr rīkotāji norāda, ka Frankfurtes gadatirgus turpina paplašināties un šogad tajā pārstāvēto izdevēju skaits pieaudzis par trīs procentiem.


Pērn Frankfurtes gadatirgu apmeklēja ceturtdaļmiljons interesentu, taču šī gada pirmajos deviņos mēnešos grāmatu pārdošanas apjoms Vācijā sarucis par 1,1%, bet grāmattirgotāju ieņēmumi, kas iepriekšējā atsaites periodā sasniedza 9,13 miljardus eiro, kritušies par 1,6%.


Neskatoties uz šo kritumu, Rītmillers uzskata, ka nozare sākusi izjust izmaiņas publikas noskaņojumā.


“Pat tie, kas atteikušies no grāmatām, grāmatas augstu vērtē un alkst pēc tām,” uzskata Rītmillers. “Tomēr ikdienas uzbudinājumā, sociālo mediju izraisītajā stresā, un citu izklaides formātu samulsināti, viņi lasa mazāk.”


Tomēr viņš pauda optimismu, ka rudenī grāmatu pārdošanas apjomi atkal pieaugs, īpaši Ziemsvētku sezonā.


Savukārt gadatirgus direktors Jirgens Boss uzsvēra pasākuma lielo sociālo nozīmi.
“Grāmatu gadatirgus ir vieta brīvībai, kur ļaudis no visas pasaules sanāk kopā, lai sevi izpaustu, vieta savstarpējai cieņai,” norādīja Boss.


Arī Rītmillers uzsvēra, ka gadatirgus veicinās “dialogu un līdzāspastāvēšanu plurālistiskā sabiedrībā”.


Boss norādīja, ka pieaudzis gadatirgus dalībnieku skaits no citiem kontinentiem, tostarp šogad tajā piedalās 34 izdevēji no 19 dažādām Āfrikas valstīm.
Arī gadatirgus atklāšanas preses konferencē otrdienas rītā galvenais viesis bija nigēriešu rakstniece Čimamanda Ngozi Adiči.


Savukārt oficiālajā gadatirgus atklāšanas ceremonijā otrdienas vakarā uzrunu teikts Eiropas Savienības (ES) augstākā pārstāve ārlietās Federika Mogerīni.
Šī gada goda viesa statusā ir Gruzija, kas gadatirgū pārstāvēta pati ar savu paviljonu.


70. ikgadējais Frankfurtes grāmatu gadatirgus turpināsies no trešdienas līdz svētdienai.


Pāris pirmās dienas tas būs atvērts vienīgi profesionāļiem, taču nedēļas nogalē gadatirgus durvis vērs visplašākajai publikai.


Gadatirgus ietvaros paredzēti aptuveni 3700 dažādi pasākumi, un tā atspoguļošanai akreditējušies 9800 žurnālisti.


Gadatirgus atklāšanas priekšvakarā tika pasniegta tradicionālā Vācijas Grāmatu balva, kuru šogad saņēma Berlīnē dzīvojošā rakstniece Ingere Marija Mālke par romānu “Archipel” (“Arhipelāgs”).


Žūrija, kas izšķīrās piešķirt 25 000 eiro lielo balvu Mālkei, norādīja, ka viņas romāns esot “iespaidīgs notikums” vācu literatūrā.