Mācību filma “Latgales kultūras mantojums” ir audiovizuāls stāsts par tādiem latgaliski rakstošiem autoriem kā Ilze Sperga, Anna Rancāne, Juoņs Ryučāns, Raibīs Suņs, Līga Seiksta-Deksne, Dagnija Bramane un dramaturģe Danskovīte, atklājot novada savdabību, latgaliešu pasaules skatījumu un spēcīgo piederības izjūtu savam novadam. Filmā iekļauta arī viena no pēdējām intervijām ar latgaliešu dzejnieku un publicistu Ontonu Slišānu, kas aizvadītā gada nogalē aizgāja mūžībā.

Daļa filmēšanas materiāla tapusi pagājušajā gadā Rīgas Grāmatu svētku laikā, kad biedrība “Latgolys Studentu centrs” ciklā “Cyti godalaiki” rīkoja plašu klausītāju ievērību guvušo latgaliešu dzejas vakaru “Vālais rudiņs”.

Mācību filma “Latgales kultūras mantojums” ir veidota, lai skolēnam un skolotājam piedāvātu mūsdienīgus mācību materiālus par latgaliešu literatūru un pilnveidotu mācību procesu, dažādojot mācību metodiku un veicinot skolēnu interesi par latgaliešu kultūru.

Vienlaikus filma piedāvā arī plašas iespējas tādu tematu sagatavošanā kā Rainis un viņa luga “Jāzeps un viņa brāļi”, ko papildina intervijas ar grāmatas “Rainis un viņa brāļi” autoru rakstnieku Roaldu Dobrovenski un aktieri Jāni Paukštello – Jāzepa lomas atveidotāju 1983. gada teātra izrādes “Jāzeps un viņa brāļi” iestudējumā.

Filmas “Latgales kultūras mantojums” operators ir Gvido Skulte, scenārija autori Alvis Lapiņš un Valentīns Lukaševičs, režisors-konsultants Varis Brasla.

Mācību filmas “Latgales kultūras mantojums” seansu un tikšanos ar filmas veidotājiem un autoriem rīko biedrība “Latgolys Studentu centrs” sadarbībā ar Rīgas Grāmatu svētku organizētājiem Latvijas Grāmatizdevēju asociāciju un filmas veidotājiem – Latviešu valodas aģentūru.

Rīgas Grāmatu svētku laikā biedrība “Latgolys Studentu centrs” savā stendā piedāvās arī plašu dažādu Latvijas izdevēju grāmatu klāstu latgaliski un par Latgali, dodot iespēju svētku apmeklētājiem iepazīties ar Latgales kultūru un mūsdienu latgaliešu literatūru.

Papildu informācija:

Ilze Sperga

Tālr.: 29512432

E-pasts: ilze@lgsc.lv