Šogad Jesajas Berlina diena plašākai auditorijai piedāvās politikas diskusiju par demogrāfisko situāciju Baltijas valstīs, BBC dokumentālo filmu par Jesaju Berlinu un rakstnieka, Jesajas Berlina biogrāfa Maikla Ignatjeva (Michael Ignatieff) lekciju.

 
Jesaja Berlina dienu Rīgā atklās demogrāfijas jautājumiem veltīta paneļdiskusija “Sarūkošais iedzīvotāju skaits Baltijas valstīs: krīze un risinājumi”, kurā piedalīsies Tartu Universitātes sabiedriskās politikas pētniece Mare Ainsāra (Mare Ainsaar), Latvijas Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstnieks diasporas jautājumos Rolands Lappuķe un Lietuvas premjerministra padomnieks iekšpolitikas jautājumos Virgis Valentinavičs (Virgis Valentinavicius). Diskusiju vadīs Roberts Kotrels (Robert Cottrell) no “The Browser”. Diskusijas sākums – plkst. 16.00.

Pēc diskusijas paredzēta BBC dokumentālās filmas par Jesaju Berlinu “Eža tapšana” (“The Making Of A Hedgehog“) izrādīšana, ko ievadīs tās producenta Deivida Hermana komentārs.

 

Centrālais Jesajas Berlina dienas notikums būs rakstnieka, akadēmiķa un Jesajas Berlina biogrāfa Maikla Igantieva lekcija “Jesaja Berlins, padomju impērija un sagūstītās tautas”, kas sāksies plkst. 18.45. Lekcija būs veltīta Jesajas Berlina uzskatiem par politisko attīstību Centrāleiropā un Austrumeiropā pēc komunisma sagrāves. Ar M.Ignatjevu iepazīstinās pasākuma patronese, bijusī Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

 

Visi interesenti ir aicināti piedalīties Jesajas Berlina dienas pasākumos, reģistrējoties mājaslapā http://isaiahberlin.org. Pasākums notiks kinoteātra “Splendid Palace” (“Rīga”) telpās, Elizabetes ielā 61, Rīgā, un dalība tajā ir bez maksas. Pasākumu valoda  – angļu. Diskusijas un lekcijas laikā tiks nodrošināta sinhronā tulkošana uz latviešu valodu. Svinīgo sarīkojumu būs iespējams vērot arī tiešraidē pasākuma mājas lapā.

 

Jesaja Berlins (1909-1997), filozofs un ideju vēsturnieks, dzimis Rīgā 1909. gadā. Pasākumi Jesaja Berlina piemiņai tika aizsākti 2009. gadā kā daļa no viņa simtgades svinībām. Berlina jubilejas pasākumu šogad organizē Jesajas Berlina biedrība ar Sorosa fonda – Latvija, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā, Kanādas vēstniecības Latvijā, Lielbritānijas vēstniecības Latvijā un grāmatnīcas Robert’s Books finansiālo atbalstu.