Atvērto datu diena ir ikgadējs notikums, kura laikā visā pasaulē tiek rīkotas aktivitātes, lai atklātu Atvērto datu izmantošanas iespējas un pievērstu uzmanību to pieejamībai.

“Tiek uzskatīts, ka atvērtie dati palīdz jebkuram sabiedrības indivīdam pieņemt pārdomātākus lēmumus, kas rezultātā ceļ valsts labklājību,” skaidro hakatona rīkotāju pārstāve, iniciatīvas Datu skola vadītāja Nika Aleksejeva.

 

Šogad starptautiskā datu diena ir veltīta atvērtās zinātnes datiem, sabiedriskās naudas plūsmas analīzēšanai, atvērtajiem vides datiem, kā arī atvērtajiem datiem par cilvēktiesību tēmām.

 

Datu hakatons ir 8 stundu garš grupu darbs, kurā dalībnieki īsteno savas idejas vai pievienojas jau esošajiem projektiem. Tā rezultāti var būt gan vizualizācija, datu analīzes rezultātā iegūta ziņa vai interaktīva lietotne, kas uz Latvijas publiskajiem datiem ļauj paraudzīties no jauna skatu punkta. Lai pieteiktu dalību un uzzinātu detalizētu informāciju par hakatona norisi, interesanti aicināti apmeklēt lapu: http://www.datuskola.lv/datu-hakatons/

 

“Datu hakatonā radītos rezultātus ideju auori, kā žurnālisti, aktīvisti un NVO pārstāvji, var izmantot kā materiālu savos projektos, piemēram, publikācijās vai uzrunājot politikas veidotājus ar datos balstītiem argumentiem,” atvērto datu izmantošanas piemēru min Datu skolas pārstāve Ruta Beināre.

 

Šis ir jau trešais Datu skolas organizētais hakatons. Pirmais hakatons notika pirms gada. Tā rezultātā nedēļas laikrakstā “Sestdiena” publicētais stāsts iedziļinājās 12.Saeimas deputātu balsojumos, parādot, cik vienoti vai nošķirti savos balsojumos ir koalīcijas un opozīcijas deputāti. Savukārt laikraksta “Ir” žurnāliste, pateicoties hakatona laikā tapušam risinājumam, no Valsts ieņēmumu dienesta Valsts amatpersonu deklarāciju datu bāzes izguva datus par policistu ienākumiem, kas atklāja “Bagātos policistus”. 

 

Datu skolas misija ir būt par platformu, kas nodrošina apmācības un veido pierādījumos balstītus datu stāstus, tādējādi risinot sabiedrībai aktuālus jautājumus. Tā ir daļa no starptautiska tīkla, kas radīts datu lasītpramses veicināšanai, un aktīvu darbību Latvijā uzsāka 2016. gadā.