Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas sagatavošanā un īstenošanā visa 2014. gada garumā ir iesaistīti vairāk nekā 12 000 dalībnieku no teju simts dažādām kultūras institūcijām, valsts un pilsētas kultūras iestādēm un nevalstiskajām kultūras organizācijām. Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas mākslinieciskajā īstenošanā piedalās vairāk nekā 1900 radošo mākslinieku.

 

Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā Latvijādaudzi kultūras notikumi norisināsies pirmo reizi.Jau 18.janvārī akcijas “Gaismas ceļš – Grāmatu draugu ķēde” laikā pirmo reizi apmeklētājiem durvis vērs jaunā Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēka.

 

Savukārt no 25. janvāra sāksies laikmetīgā teātra programmaforte forte, kas būs Eiropas ietekmīgāko režisoru izrāžu sērija visa gada garumā. Aprīlī pirmo reizi tiks izstādītiizcilās Latvijā dzimušās amerikāņu mākslinieces Vijas Celmiņas darbi. Starptautiskā dejas dienā, ko visā pasaulē atzīmē 29. aprīlī, Rīga kļūs par kulmināciju plašai un daudzveidīgai dejas klašu programmai ar iedzīvotāju dalību – cilvēki dejos birojos, slimnīcās, frizētavās un veikalos.Vasaras saulgriežos ikvienam būs iespēja piedalīties līdz šim nebijušā Jāņu nakts mistērijā “Lec, saulīte!”. Tas būs vērienīgs koncertuzvedums, kas balstīts uz Jāņu nakts svinēšanu tradicionālajā un rituālajā norisē.

 

Jūlijāpirmo reizi Latvijā norisināsies Pasaules koru olimpiāde, kas pulcēs vairāk nekā 20 000 dziedātājus no visas pasaules. Savukārt no augusta būs aplūkojama izstāde “Gustavs Klucis. Kāda eksperimenta anatomija”, kas būs līdz šim vērienīgākā pasaulslavenā konstruktīvista izstāde dzimtenē ar vairāk nekā 200 eksponātiem no Latvijas un citiem Eiropas muzejiem.

 

Noseptembra sākuma būs skatāmas latviešu gleznotāja un teorētiķa Voldemāra Matveja fotogrāfijas un Āfrikas, Okeānijas un Ziemeļāzijas mākslas darbi.

 

2014. gada 13. decembrī Rīgā pirmo reizi norisināsies Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonija. Eiropas kultūras galvaspilsētas programmabūs būtisks un paliekošs devums Latvijas radošajai industrijai un kultūras attīstībai, jotiek radīti jauni oriģināldarbi dažādos mūzikas žanros (piemēram, Artura Maskata opera “Valentīna” un Kristapa Pētersona opera “Mihails un Mihails spēlē šahu”), jauni kino projekti (piemēram, Force Majeure.Riga), grāmatu izdevumi (piemēram, tekstgrupas “Orbīta” grāmatas) un tiekveicināta starptautiska sadarbība mākslas un kultūras jomā.

 

Rīga 2014 komanda 2014. gadā aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju un viesi ļauties Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas notikumiem, jo tas būs mūsu kopējais gads – ar notikumiem, kuros mēs paši – ikviens – būsim galvenajās lomās, kur būsim notikumu veidotāji un galvenie viesi.