Līdzīgi kā citus gadus aicinām pievienoties, izdomājot savu vissvinīgāko, trakulīgāko, interesantāko, sirsnīgāko, tautiskāko vai mūsdienīgāko Valsts valodas dienas svētku svinēšanas ideju, kura sasaucas ar RMM piedāvāto Valsts valodas dienas moto “Savai valodai audzināts”.

 
Līdz šim Valsts valodu esam aicinājuši svinēt visraibākajos veidos – norisinājušās gan orientēšanās spēles, gan dzejas un repa sacīkstes, gan erudīcijas un radošo darbu konkursi, akcijas sociālajos tīklos, kā arī zibakcijas Jura Alunāna vārdā nosauktajās ielās visā Latvijā. Pērn RMM rosināja pievienoties akcijai “Valoda uz trotuāra” – ar krītiņiem pilsētvidē uz ietvēm rakstīt savus iemīļotākos latviešu literatūras citātus.


Šogad RMM Valsts valodas dienu svinēs ar izcilā rakstnieka un tulkotāja Dzintara Soduma arhīva svinīgu saņemšanu Soduma balvas pasniegšanas ceremonijā 13. maijā pulksten 13:00 Raiņa un Aspazijas mājā (Rīgā, Baznīcas ielā 30). Dienā, kad atceramies divu izcilu rakstnieku un latviešu valodas bagātinātāju – Jura Alunāna un Dzintara Soduma – dzimšanas dienas, RMM aicina aizdomāties par to, cik krāšņa un daudzslāņaina ir mūsu valoda. Dienas moto ir Dzintara Soduma romāna “Savai valstij audzināts” nosaukuma pārfrazējums – “Savai valodai audzināts”.


Pateicoties rakstniecei Norai Ikstenai un mecenātam Valērijam Belokoņam, šī gada Valsts valodas diena bagātinās RMM kolekciju ar vērtīgiem jaunieguvumiem – Dzintara Soduma manuskriptiem un rokrakstiem, dokumentiem, grāmatām, ar roku pierakstītām atziņām un komentāriem par personīgiem, filozofiskiem, kultūras faktiem, vēstulēm un piemiņas lietām. Saņemtais Dzintara Soduma kolekcijas papildinājums pavērs iespēju gan Dzintara Soduma daiļrades detalizētākai izpētei, gan mērķtiecīgam eksponējumam muzeja izstādēs, katalogos, tematiskos pasākumos, konferencēs u.c.

Rakstniecības un mūzikas muzejs aicina nepalaist garām iespēju būt kopā Valsts valodas dienas svinībās un iekļūt muzeja veidotajā Valsts valodas dienas kartē. Lai tas piepildītos, sūtiet pasākuma pieteikumu un īsu aprakstu uz e-pasta adresi valodasdiena@rmm.lv. Rosinām arī iemūžināt savu pasākumu un iesūtīt fotogrāfijas kopīgajai Valsts valodas dienas fotogalerijai, kas būs skatāma RMM mājaslapā.

 

Informācijai:

Laura Brokāne

Mājaslapas redaktore

Rakstniecības un mūzikas muzejs

Tālr.: 67221956; 27491279

www.rmm.lv

twitter 
facebook