Šī gada 11. septembrī tika sveikta Limbažu Galvenās bibliotēkas Bērnu literatūras centra speciāliste Kristīne Ķilpe, kas ir jau 1000. bibliotekārs – digitālais aģents.

 
“Nepilna pusgada laikā esam sasnieguši ievērojamus rezultātus, tāpēc vēlos pateikties bibliotekāriem par apņemšanos, entuziasmu un vēlmi mācīties. Digitālie aģenti ir cilvēki, kas var nodot zināšanas par jauno tehnoloģiju izmantošanas iespējām sava reģiona iedzīvotājiem un uzņēmējiem, tādējādi kopīgi veidojot digitālu Latviju,” uzsver VARAM valsts sekretāra vietnieks informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jautājumos Edmunds Beļskis.


No 2018. gada pavasara līdz pat šodienai 69 bibliotekāru grupas apguvušas zināšanas, kā dzīves situācijas risināt elektroniski. Mācības notiks vēl 22 grupām, kopumā sagatavojot 1500 digitālos aģentus – bibliotekārus.

Digitālie aģenti ir programmas vēstneši, kas ne tikai paši ir apguvuši un izmanto valsts iestāžu piedāvātos e-risinājumus dzīves situāciju risināšanā, bet arī iedvesmo un māca to izmantošanu līdzcilvēkiem. Viņi gūst zināšanas par noteiktās dzīves situācijās noderīgiem valsts un pašvaldību e-pakalpojumiem, to lietošanas soļiem un priekšrocībām, kā arī tiek informēti par personas datu aizsardzības principiem un drošību internetā. Līdz pat 2020. gada pavasarim plānots mācīt 6000 digitālo aģentu – bibliotekāru, skolotāju, valsts un pašvaldību iestāžu darbinieku. Plašāku informāciju par digitālajiem aģentiem iespējams atrast programmas vietnē mana.latvija.lv.


Pirmie mācības uzsāka bibliotekāri, kuriem augustā pievienojās skolotāji, savukārt šā gada rudenī tās uzsāks valsts un pašvaldību iestāžu, tajā skaitā valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru, darbinieki. Lai digitālajiem aģentiem izveidotu iespējami kvalitatīvāku saturu un materiālus, to izstrādē iesaistītas valsts un pašvaldību iestādes, kuru nodrošinātie e-risinājumi iekļauti dzīves situāciju aprakstos.

Integrētās mācību un komunikācijas aktivitāšu programmas “Mana Latvija.lv. Dari digitāli!” laikā tiek organizēti sabiedrības informācijas un komunikācijas tehnoloģiju iespēju izmantošanas un uzvedības maiņas veicināšanas pasākumi. Programmas koncepcija paredz integrētu pieeju – fokusēties uz 50 dzīves situāciju komunikāciju un mācīšanu, lai pēc paredzēto aktivitāšu īstenošanas, sabiedrība spētu atpazīt dzīves situācijas, kuras ir iespējams atrisināt vienuviet internetā – portālā Latvija.lv. Nozīmīgākā programmas sastāvdaļa ir mācības, kuru rezultātā tiks sagatavoti 6000 digitālie aģenti: valsts un pašvaldību iestāžu darbinieki, tostarp valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru darbinieki, kā arī bibliotekāri, skolotāji un žurnālisti. Digitālie aģenti konsultēs sabiedrību par e-pakalpojumu izmantošanu dažādās dzīves situācijās un drošu darbošanos internetā.

 

Plašāka informācija par mācībām un to norisi pieejama portāla Latvija.lv atbalsta vietnē – https://mana.latvija.lv/.

 

 

Papildu informācija:
Anda Zaļepska
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: 67026905
E-pasts: Anda.Zalepska@varam.gov.lv