Šī gada martā Apgāds Zvaigzne ABC laiž klajā jaunu abu autoru kopdarbu – vēsturisko romānu “Viestura zobens”, kura tēma ir leģendārā 13. gadsimta zemgaļu valdnieka Viestura valdīšanas laiks. Romāna prezentācija notiks piektdien, 30. martā, Latvijas Nacionālajā teātrī.

Pat tie lasītāji, kurus vēstures detaļas īpaši neaizrauj, zinās, ka augstākais Latvijas valsts militārais apbalvojums ir Viestura ordenis, uz kura iegravēts gada skaitlis 1219. Romāns “Viestura zobens”” ir atbilde uz jautājumu, kāpēc šis gada skaitlis mūsu valsts vēsturē ir tik iezīmīgs.

Romāna sākuma situācija: cīņā ar žemaišiem gājis bojā Viestura jaunākais dēls Alnis. Viestura priekšā grūta izvēle – kurš būs viņa darba turpinātājs, kurš pēc viņa valdīs Tērvetē. Izvēle krīt uz māsasdēlu Nari. Viesturam ir arī citas rūpes – kā aizsargāt Tērveti un Zemgali no daudziem ārējiem ienaidniekiem…

Kā allaž, Valda Rūmnieka un Andreja Miglas vēsturiskajos romānos dokumentāli fakti apvienoti ar māksliniecisku izdomu, tautas ticējumiem un nostāstiem, atklājot seno zemgaļu godaprātu un varonību. Romānā plaši atspoguļota mūsu senču dzīve – pils nostiprināšana, dažādu sabiedrības slāņu savstarpējās attiecības, arī attiecības ģimenē, līgavas zagšana, svētku tradīcijas utt. Netrūkst arī romantiskās līnijas un veselīga humora.

Romānam cauri vijas Viestura zobena simbolisms. Niknumā pēc Aļņa nāves valdnieks to aizsviež prom, jo nav spējis dēlu nosargāt, taču Naris to paceļ un atdod Zintniekam – senās cilts padomdevējam. Savu zobenu Viesturs atgūst pirms pēdējās izšķirošās kaujas. Romāna noslēgumā autori atstāj atklātu jautājumu: kurš būs Viestura zobena nesējs turpmāk?

Papildus informāciju par romānā izmantotajiem vēsturiskajiem faktiem sniedz vēsturnieka R. Simsona pēcvārds.

Romāna “Viestura zobens” atvēršanas svētki notiks 30. martā plkst. 16.00 Latvijas Nacionālā teātra Baltajā zālē.