No 2. līdz 8. jūlijam Jelgavas Mākslinieku biedrība Zaļeniekos sarīkoja I Starptautisko Zemgales plenēru, veltot to mūsu novadnieka Ģederta Eliasa 125. dzimšanas dienai. 18 mākslinieki – gleznotāji, grafiķi, dizaineri, fotogrāfi, keramiķi – no Jelgavas, Rīgas, Talsiem un Šauļiem dzīvoja Zaļenieku arodvidusskolas paspārnē un aprūpē un izbaudīja turienes skaisto dabu. Ne tikai baudīja, bet arī gleznoja, zīmēja un fotografēja acīs iekritušo motīvu. Katrs atrada sev tīkamu nostūri.
“Kaut arī lietus mijās ar sauli un daža laba diena bija gluži pelēka, tas netraucēja rīta un pēcpusdienas stundās nodoties radošajam darbam. Dažs pat pieķēra klāt pēc vakariņu laiku pabeigt aizsākto skatu,” stāsta Jelgavas Mākslinieku biedrības valdes priekšsēdētājs Māris Brancis.
Rezultātā, kā rādīja improvizētā izstāde pie Zaļās muižas staltās ēkas un rožu dobju ielokā, strādāts bija daudz – piecās sešās pilnās dienās bija tapušas sešas vai septiņas studijas, Ilonai un Ilmāram Drīliņiem, kuri zīmēja un akvarelēja, skiču skaits sasniedza pat desmitus. Fotogrāfa Harija Dainas Liepiņa noknipsēto kadru skaitu nav vērts pat skaitīt – viņš tvēra gan Zaļās muižas kalpu gala dzīvošanu mūsdienās, gan kolēģus, strādājot pie īstiem un improvizētiem molbertiem, un, iespējams, arī daba netika ignorēta. Guntis Švītiņš darīja visu – fotografēja, zīmēja un strādāja ar pasteļiem.

Izstādē, kurā atkal sastopas visi plenēra dalībnieki, var iepazīties ar Zaļeniekos paveikto, galvenokārt studijām. Tās būs par pamatu lielākiem un izstrādātākiem darbiem. Blakus eļļas un akrila tehnikā radītiem uzmetumiem izlikti apskatei arī akvareļi, pasteļi, ogles un grafīta zīmējumi, kā arī fotogrāfijas.
Plenērā paveikts tik daudz, ka visus darbus vienā vietā nevar izlikt, un tādēļ vienlaicīgi no 3.augusta aplūkojamas divas izstādes ar vienu nosaukumu “Zaļā muiža” – Jelgavas Zinātniskajā bibliotēkā un galerijā “Suņa taka”.
I Starptautisko Zemgales plenēru atbalstīja Jelgavas pilsētas dome un Jelgavas pilsētas pašvaldības aģentūra “Kultūra”.