2011. gadā līdera pozīcijā – Lato Lapsas “Cits ķēķis. Zem likumīgā “jumta””, kas atklāj Latvijas specdienestu visatļautību. Lielu lasītāju atsaucību guvusi arī 2011. gada nogalē iznākusī Lato Lapsas grāmata par Latvijas valsts prezidentu Andri Bērziņu “Latvietis parastais”. Parasti vai ne tik parasti, bet latvieši ir visur. Tam apstiprinājumu devis Otto Ozols grāmatā “Latvieši ir visur”, kurā autors ar veselīgu humora un pašapziņas devu vēsta par latviešu lomu gan vietējos, gan arī pasaules mēroga notikumos.

Piedzīvotais un pārdzīvotais, kas atstājis pēdas dvēselē, vienmēr paliek spilgtā atmiņā. Pirktāko grāmatu desmitniekā iekļuvusi Valentīnas Freimanes grāmata “Ardievu, Atlantīda!” – dzīvesstāsts, kurā caur personīgo prizmu atspoguļotas divdesmitā gadsimta lielākās traģēdijas un kurš raisa pārdomas par vēsturisko norišu atspulgu ikviena cilvēka dzīvē.

Savukārt Atis Klimovičs vairākus vēsturiskus atmiņu stāstījumus apvienojis unikālā grāmatā “Personiskā Latvija”, kas guvusi lielu popularitāti lasītāju vidū.

2011. gadā iznākušas vairākas grāmatas par sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem, kuri popularitāti iemantojuši, darbojoties sportā, mūzikā vai teātrī. Viens no tādiem ir hokeja slavenība Sandis Ozoliņš. Par to, kā latviešu hokejists kļuvis par vienu no pasaulē labākajiem sava amata meistariem, varam uzzināt Armanda Pučes biogrāfiski dokumentālajā apcerējumā “Ozo. Cilvēks uz ledus”; šī grāmata ir populārāko grāmatu pieciniekā. Arī Mārtiņa Freimaņa grāmata “Cilvēks parastais un viņa dienasgrāmata”, kurā līdzās dzejas rindām lasāma Mārtiņa dienasgrāmata, iemantojusi lielu lasītāju mīlestību.

2010. gada nogalē tapušais mākslinieces Indras Sproģes un mūziķa Renāra Kaupera unikālais projekts bērniem “Joka pēc alfabēts” ierindojies starp trim pirktākajām grāmatām.

Nemainīgi, tāpat kā iepriekšējos gados, joprojām cieņā ir bīstami satraucošas un tumšas romantikas caurvītas grāmatas par pārpasaulīgām būtnēm. 2011. gadā lasītāju sirdis iekarojusi Keitas Lorenas “Eņģeļu nakts” un Garsijas Kamī “Daiļās būtnes”.

Jau par tradīciju ir kļuvusi pasaulslavenā brazīliešu rakstnieka Paulu Koelju grāmatu atrašanās pirktāko grāmatu virsotnē. Šogad otrās visvairāk pirktās grāmatas godā rakstnieka vispersoniskākais romāns “Alefs”. Arī “Mīlestība. Atziņu izlase”, kurā apkopotas atziņas par mīlestību no Koelju grāmatām, ierindojas desmit pirktāko grāmatu sarakstā 2011. gadā.

Ikviens vēlas būt laimīgs un dzīvot mīlestības piepildītu dzīvi. Tas izskaidro lielu pierasījumu pēc praktiskās psiholoģijas grāmatām. Ineses Prisjolkovas “Ieelpo laimi un mīlestību” – viena no lasītāju iemīļotākajām šī žanra grāmatā.

Tikpat lielā cieņā bijušas dažādas praktiskās grāmatas. “Jāņa Rozes apgāds” izdevis vairākas izcilas pavārgrāmatas ar kārdinošām kūku, salātu, uzkodu receptēm, kā arī par grilēšanu. Visgaidītākā un pieprasītākā – sabiedrībā pazīstamās finansistes Ilzes Jurkānes autobiogrāfiskā pavārgrāmata “Dzīves garša”.

Karloss Ruiss Safons par grāmatām ir teicis, ka “mēs tās pērkam un pārdodam, taču patiesībā grāmatām nav īpašnieku. Katra no grāmatām, kuras Tu šeit redzi, ir bijusi kāda labākais draugs”. Meklējiet un atrodiet savus labākos draugus grāmatnīcās “Jānis Roze”!

/Lienīte Vaļka/ SIA Jānis Roze tirgzine

Visvairāk pirktās grāmatas Jāņa Rozes grāmatnīcās 2011. gadā

Top 10 grāmatas latviešu valodā

1. “Cits ķēķis. Zem likumīgā “jumta”” Lato Lapsa

2. “Alefs” Paulu Koelju

3. “Joka pēc alfabēts + DVD + plakāts” Indra Sproģe

4. “Latvieši ir visur” Otto Ozols

5. “Ozo. Cilvēks uz ledus” Armands Puče

6. “Cilvēks parastais un viņa dienasgrāmata” Mārtiņš Freimanis

7. “Ieelpo laimi un mīlestību” Inese Prisjolkova

8. “Ardievu, Atlantīda!” Valentīna Freimane

9. “Ar mīlestību, Jūsu Zilākalna Marta” Jānis Arvīds Plaudis

10. “Mīlestība. Atziņu izlase” Paulu Koelju

Top 5 grāmatas krievu valodā
1. Aleksandra Marinina, “Ličnije motivi Tom1”, “EKSMO”

2. Aleksandra Marinina, “Ličnije motivi Tom2”, “EKSMO”

3. Bernar Verber, “Imperija angelov”, “Ripol Klassik”

4. Ronda Bern, “Secret. Taina”, “EKSMO”

5. Klaiv Steiplz Luis, “Santehnik, ego kot, žena i drugije podrobnosti”, “AST”

Top 5 grāmatas angļu valodā
1. Elizabeth Gilbert “Eat, Pray, alove”, Bloomsbury

2. Elizabeth Gilbert “Committed”, Bloomsbury

3. Mario Puzo “The Godfather”, Arrow Books

4. Candace Bushnell “Sex and the City”, Warner Books

5. Dan Brown “The Lost Symbol”, Transworld Publishers Ltd.

Materiāls sagatavots, izmantojot Jāņa Rozes grāmatnīcas 2011. gada grāmatu pārdošanas rezultātus. Izmantojot šo informāciju, atsauce uz Jāņa Rozes grāmatnīcu obligāta.