Konkursā aicināti piedalīties Latvijas vispārizglītojošo skolu 10.-12. klašu un profesionālās vidējās izglītības iestāžu audzēkņi. Lai pieteiktos konkursam, jāizveido un jāiesniedz vērtēšanai ideja par vienu kvalitatīvu žurnālistikas darbu.

Konkursā var pieteikties komandas, kurās ir 4 – 5 skolēni, un no vienas skolas var piedalīties neierobežots skaits komandu. Pieteikumā jāizklāsta plānotā žurnālistikas darba ideja un jāpievieno tēmas izvēles un aktualitātes pamatojums, kā arī jāmin plānotā žurnālistikas darba formāts – audiovizuāls, grafisks vai rakstisks darbs.

Pieteikšanās konkursam notiek līdz 2018. gada 15. janvārim Pilna doma interneta vietnē www.pilnadoma.lv vai, sūtot epastu uz adresi pilnadoma@baltic.media.
Skolēnu mentori – Latvijā atzīti mediju profesionāļi


Visu atbilstoši konkursa nosacījumiem iesniegto ideju autoriem tiks nodrošināta tikšanās ar mentoriem – pieredzējušiem nacionālo mediju žurnālistiem, kuri dosies uz skolām un palīdzēs attīstīt konkursa darbu idejas. Labāko ideju autoru komandas mentoru atbalstu saņems arī visā darba izstrādes gaitā. Gatavie darbi būs jāiesniedz vērtēšanai līdz 2018. gada 26. martam.


Ar skolēniem strādās LTV redaktors, raidījumu Aizliegtais paņēmiens un Tieša runa autors Guntis Bojārs, žurnālistikas pētniece un pasniedzēja Solvita Denisa-Liepniece, LTV Ziņu dienesta žurnāliste Olga Dragiļeva, TV3 Ziņu dienesta žurnāliste Monta Jakovela, portāla Delfi žurnālists Filips Lastovskis, žurnāla Ir galvenā redaktore Nellija Ločmele, portāla Irir.lv redaktore Māra Miķelsone, portāla LSM.lv ziņu redaktore Jara Sizova un Latvijas Radio Ziņu dienesta producente Rudīte Spakovska.


Bagātīgs mācību materiālu klāsts mediju pratībā


Pilna doma piedāvā arī plašu mediju pratības un kritiskās domāšanas mācību materiālu klāstu. Skolotāji aicināti izmantot Latvijas situācijai adaptētus Zviedrijas Valsts mediju padomes mācību materiālus ar gataviem stundu plāniem par propagandu, slēpto reklāmu, sociālo tīklu konstruēto realitāti, naida runu un citām svarīgām tēmām. Pedagogiem noderēs arī Latvijas žurnālistu veidotas videolekcijas par to, kas ir kvalitātīva un mūsdienīga žurnālistika, un mācību stundu plāni ar piemēriem un uzdevumiem.

Lai atbalstītu skolēnus konkursa darbu veidošanā, Pilna doma piedāvā Mediju špikeri – īsus un praktiskus padomus sava žurnālistikas satura veidošanai. Kā atrast labāko tēmu, kā nebūt garlaicīgam, kā izveidot videosižetu, izmantojot viedtālruni, kur internetā bez maksas samontēt video – tie ir tikai daži no ieteikumiem. Savukārt Latvijas Radio 5 – Pieci.lv sagatavotie sērijas Tīri fakti video materiāli atraktīvā un viegli uztveramā veidā palīdzēs neapjukt sociālo tīklu un citu mediju informācijas straumē. Visi mācību materiāli ir brīvi pieejami mājas lapā www.pilnadoma.lv.


Konkursa noslēguma ceremonija, uz kuru tiks aicinātas 20 komandas, notiks Latvijas Nacionālajā bibliotēkā 2018. gada 13. aprīlī. Visi uzaicinātie konkursa dalībnieki saņems diplomus un piemiņas suvenīrus. Labākie darbi tiks publicēti publicēti sabiedrisko mediju portālā LSM.lv, un to autori saņems vērtīgas balvas.


Mediju pratības iniciatīvu Pilna doma vidusskolēniem īsteno Baltijas Mediju izcilības centrs ar Britu padomes un ASV vēstniecības Latvijā finansiālu atbalstu. Pilna doma sadarbības partneri ir Latvijas Televīzija, Latvijas Radio, Latvijas sabiedrisko mediju portāls LSM.lv, Latvijas Kultūras ministrija un Latvijas Nacionālā bibliotēka.

 

 
Papildu informācija:
Līga Andžāne
Pilna doma konkursa komunikācija
E-pasts: liga.andzane@baltic.media
Tālrunis: 29386218
www.pilnadoma.lv