Seniori atzīst, ka līdz ar interneta apgūšanu viņiem būtu iespēja uzzināt un sekot līdzi dažādiem jaunumiem, biežāk varētu sazināties ar tuviniekiem, un viņu ikdiena kopumā kļūtu interesantāka, liecina 2013. gadā GfK CR Baltic veiktais sabiedriskās domas pētījums. Tāpat datorprasmes arvien vairāk ir nepieciešamas tieši darbam. Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem ar katru gadu pieaug uzņēmumu darbinieku skaits, kuri regulāri darbā lieto datoru ar interneta pieslēgumu, 2013. gadā sasniedzot jau 41%.

 

“Janvārī un februārī pašmācības iespēju internetā “Mācies pats!” ik dienas izmantojuši vairāk nekā 40 interesentu. Tātad Latvijas seniori ir gatavi apgūt un izmantot datora un interneta sniegtās iespējas arī patstāvīgi. Vēl pirms pāris gadiem kas tāds nebūtu iedomājams. Šī ir pozitīva tendence, jo pēdējo piecu gadu laikā “Pieslēdzies, Latvija!” apmācību gaitā esam bijuši liecinieki neticamiem stāstiem par tehnoloģiju spēju uzlabot senioru ikdienu. Datorprasmes mazina sociālo atstumtību, palīdz sazināties un iepazīties, iekļauties darba tirgū, lietot e-pakalpojumus utt.,” norāda Līga Bite, Lattelecom sociālās atbildības projekta “Pieslēdzies, Latvija!” vadītāja.

 

Pērn jau katrs otrais Latvijas iedzīvotājs pirmspensijas vecumā (55 – 64 gadi) regulāri lietoja internetu, kas ir gandrīz divas reizes vairāk nekā 2008. gadā, kad tika uzsākts Lattelecom sociālās atbildības projekts “Pieslēdzies, Latvija!”. Savukārt vecuma grupā no 65 – 74 gadiem interneta lietotāju skaits ir palielinājies vairāk nekā trīs reizes, un šobrīd jau katrs piektais seniors regulāri izmanto interneta sniegtās priekšrocības.

 

Arī rīdziniece Inga akcentē datorprasmju nozīmi darba meklējumu laikā: “Pēc profesijas esmu mediķe un pāris gadus jau pensijā, bet domāju par iespēju atgriezties darbā. Medicīnā viss pamazām pāriet uz elektronisko vidi, tādēļ zināšanas darbā ar datoru ir ļoti vajadzīgas.” Inga apmeklēja “Pieslēdzies, Latvija!” kursus un februārī kārtoja starptautisko interneta prasmju “e-pilsoņa” (“E-Citizen”) eksāmenu.

 

Datorskola “Mācies pats” pieejama mājas lapā www.piesledzieslatvija.lv, un tajā latviešu un krievu valodās ikvienam iespējams gan pašmācības ceļā apgūt pamata datorprasmes, gan atkārtot jau zināmas, bet aizmirstas lietas. Datorskola piedāvā datorzināšanu pamatkursu trīs līmeņos, gan e-kursus jau plašākas prasmes apguvušiem senioriem. Zvanot projekta atbalsta tālrunim 67201777, senioriem ir iespējams saņemt arī speciālistu konsultācijas datora lietošanas pamatos. Turklāt pirmos soļus datora apgūšanā palīdz spert arī īpaši izveidotas apmācību filmas, kas bez maksas pieejamas Lattelecom Interaktīvajā TV.

 

Lattelecom projekts “Pieslēdzies, Latvija!” tiek īstenots kopš 2008./2009.mācību gada. Līdz šim ar pašvaldību un skolu atbalstu apmācīti jau 20 tūkstoši senioru. Projekta organizētāji iecerējuši līdz valsts simtajai gadadienai apmācīt vismaz 30 tūkstoši cilvēku visā Latvijā, lai palīdzētu tiem pārvarēt digitālo plaisu un pilnvērtīgi integrēties informācijas sabiedrībā. Sociālā iniciatīva ir kļuvusi par nacionāla mēroga projektu, ko atbalsta Labklājības, Izglītības un zinātnes ministrijas, Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija, Latvijas Pašvaldību savienība un Nodarbinātības valsts aģentūra.

 

 

www.piesledzieslatvija.lv, www.lattelecom.lv

www.Twitter.com/Lattelecom;

www.Facebook.com/Lattelecom;

www.Draugiem.lv/Lattelecom;

www.flickr.com/photos/lattelecom/