Šo pasākumu organizētāja – Salaspils novada bibliotēkas galvenā bibliotekāre-metodiķe Evita Gleizde rūpējas, lai semināri allaž būtu profesionāli daudzpusīgi un maksimāli noderīgi praktiskajā darbā, kas tiek panākts ne vien ar programmas piedāvājumu, bet arī ar norišu vietu maiņu.

Ar semināra organizētāju laipnu piekrišanu dažiem Bibliotēku attīstības centra (BAC) speciālistiem bija iespēja noklausīties vairākas semināram sagatavotās prezentācijas, un varam apstiprināt, ka uzstāšanās nebija formālas, bet gan radošas, pārdomātas un sirsnīgas. Starp reģiona bibliotekāriem jaušama pozitīva komunikācija, draudzīga atmosfēra. Šoreiz uz semināru bija aicināti arī vairāki LNB speciālisti. Nacionālās enciklopēdijas (NE) galvenais redaktors Valters Ščerbinskis stāstīja par NE abām versijām – gan drukāto, gan elektronisko un tās izmantošanas iespējām tieši no bibliotekāru viedokļa. Savukārt, Bibliotēku attīstības centra speciāliste Elita Vīksna viesus no Pierīgas iepazīstināja  ar jaunākajiem un praktiski noderīgākajiem nozares jaunieguvumiem. Rēķinoties ar bibliotekāru, līdzīgi kā arī citu profesiju pārstāvju, norišu un visa veida informācijas pārsātinātību, šādi apskati ir laba alternatīva saņemt svarīgākās nozares atziņas uzskatāmā un koncentrētā formā. 

 

Interesantākā semināra daļa bija Pierīgas bibliotēku pieredzes stāsti. Pierīgas reģiona struktūra ir visai sazarota; tajā ietilpst 17 novadi, kuros kopumā izvietotas 41 bibliotēka ar 109 bibliotekārajiem darbiniekiem.

 

Prezentācijas nebija garas, bet lielākā daļa no tām – spilgta un atmiņā paliekoša ar katrai no bibliotēkām kādu raksturīgu aizvadītā gada panākumu vai novitāti. Rēķinoties ar Pierīgas novadu ģeogrāfisko izvietojumu, nevienam nav pārsteigums, ka galvaspilsētas tuvums un ar to saistītais izglītības, kultūras un atpūtas pasākumu piedāvājums un arī pieejamība sniedz ļoti plašas izvēles iespējas. Tādēļ labi saprotami ir Pierīgas bibliotekāru centieni un izaicinājumi ne mirkli neatslābt, bet pielietot apbrīnojami daudz izdomas un enerģijas, lai  nepazaudētu “savu un savas bibliotēkas vietu” raibajā piedāvājumu klāstā. 

 

Ieskatam – daži piemēri. Ķekavas pagasta bibliotēkā norit netradicionāls darbs ar kopumā visai pasīvo jauniešu auditoriju, daudz tiek darīts arī dzejas popularizēšanā; Mārupes novada Domes Mazcenas bibliotēka pašvaldības  tīmekļa vietnē piedāvā 2018. gadā izveidoto un vizuāli piesaistošo 3D  “videotūri”, kura iepazīstina ar bibliotēkas mūsdienīgi iekārtotajām telpām un mājīgo interjeru; savukārt Babītes novada pašvaldības bibliotēkas filiāle Babītes ciemā 2018. gadā iekārtojusies jaunās telpās un turpina meklēt kontaktus ar saviem lasītājiem. Neparastu pieredzi pagājušā vasarā uzkrājusi Ulbrokas bibliotēka – veselu mēnesi interesentiem bija atvērta Ezermalas lasītava Ulbrokas ezera krastā. Kaut arī visai sarežģīta un dārga bijusi vasaras filiāles ikdienas loģistika, secinājumi par šo pieredzi kopumā ir pozitīvi, vislielākais ir prieks par jauniešu kā apmeklētāju skaita pieaugumu.

 

Ar daudzpusīgiem un attīstošiem lasītāju brīvā laika pavadīšanas veidiem var lepoties Siguldas novada bibliotēka: orientēšanās spēles bibliotēkā, dalība pilsētas svētkos, brīvdabas kino vakari, pagalma krustvārdu mīklu minēšana bērniem kopā ar vecākiem – tie ir tikai daži no piemēriem. Savukārt, Mālpils novada bibliotēka specializējusies darba virzienā, kurš saistīts ar emocijām bagātiem dažādu “lietu (trauku, apģērbu, rotu) dzīves stāstiem”; liela vērība un darbs veltīts arī senioru IT apmācībām. 

 

Ropažu novada bibliotēka jau tradicionāli darbojas kā sevi pierādījis vietējās kopienas aktivitāšu centrs, rīkojot dažādus praktiskas ievirzes seminārus-meistarklases “Satiec savu meistaru”– saturā tematika no tekstilmākslas un rotu darināšanas līdz ēdienu gatavošanai, meikapa veidošanai un dārzkopībai.  Pasākuma nobeiguma daļā, pirms došanās ekskursijā uz LU Bibliotēkas Dabaszinātņu bibliotēku, metodiķe Evita Gleizde piedāvāja Pierīgas bibliotekāriem nelielu kopsavilkumu par iepriekšējo gadu, galvenajiem skaitliskajiem rādītājiem, kā arī bibliotēku attīstības tendencēm un ierosmēm nākamajam darba cēlienam. Viena no ierosmēm – bibliotēku darbiniekiem bez speciālās augstākās izglītības apsvērt iespējas izmantot nesen izsludināto LNB Kompetenču attīstības centra piedāvājumu profesionālās izglītības apguvei nākamajā mācību gadā. 

 

BAC speciālisti ir gandarīti par šo un līdzīgiem darba semināriem, kuros reģionu bibliotekāri savām norisēm izmanto LNB piedāvājumu – telpu Bibliotekāru stāvā, kur iespējams ne vien noklausīties profesionālas tematikas ziņojumus, bet vienlaikus iepazīties ar praktiķiem noderīgiem bibliotēku nozares izdevumiem, aplūkot dažādas izstādes gan astotajā, gan citos bibliotēkas stāvos, gūt citu saistošu informāciju. Aicinām arī citu reģionu bibliotekārus iespēju robežās izmantot BAC telpu piedāvājumu profesionālām norisēm!

 

 
Informāciju sagatavoja:

Anda Saldovere

LNB Bibliotēku attīstības centra

Projektu koordinatore

E-pasts: Anda.saldovere@lnb.lv

Tālr.: 67716047