Cīrulīši – tā saka pati autore. Un jau nojaušam, ka ar šo vārdu vispirms apzīmējama viņa pati. Dzimusi un augusi kultūras vidē, viņa ģimenē apgūst latviešu valodu un tautas tradīcijas. Tiek audzināta kā latviete. Ritas Laimas vectēvs ir tiesnesis, bet māte – dzejniece Baiba Bičole, kuras dzejas krājumiņš “Atgriežos”, un arī atsevišķi dzejoļi citos izdevumos rodami Ulbrokas bibliotēkā. Viņas tēvs ir ASV mākslinieks Ilmārs Rumpēters.

 

Pirmā tikšanas ar Latvijas latvieti ir ar dzejnieku, Latvijas zvaigzni Imantu Ziedoni. Rita Laima sāk saraksti ar Ziedoņa dēlu Rimantu un dzimst ideja par mācībām Latvijā. Jaunietes gados, pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu sākumā Rita Laima atbrauca uz Latviju, lai iepazītu savu tēvu zemi un kļūtu par mākslinieci, studējot LPSR Mākslas akadēmijā. Viss še bija svešs, neparasts un pavisam citāds, nekā dzimtajās Amerikas Savienotajās Valstīs. Te šokē krievu tautības cilvēku un krievu valodas pārsvars. Te – padomiskie ielu nosaukumi. Brīvības pieminekļa padarīšana par kaut ko nebūtisku. Šķiet, dīvaini latvieši, sākotnēji it kā pelēki, bet pēc laika Rita tos iepazīst kā sirsnīgus un viesmīlīgus cilvēkus. Savas izcelsmes dēļ mācības Mākslas akadēmijā nākas pārtraukt, jo jau pēc mēneša uzturēšanās atļauju Latvijā jaunajai studentei nepagarina. Pēc laika viņa Latvijā atgriežas vēlreiz un šoreiz Ritas Laimas dzīvē ienāk mīlestība. Arī viņu tikšanās reizē Bastejkalnā, kā stāsta Rita Laima, klātesoša ir čeka. 1982. gadā viņa apprecas ar fotogrāfu Andri Krieviņu. Jauno kopdzīve norit Vecrīgas mazajā dzīvoklītī. Pēc kāda laika piesakās pirmais dēliņš Krišjānis. Lai arī dzīvo Latvijā, Rita Laima tomēr paliek ASV pilsone. Pēc kāda laika, 1987. gadā sadzīves apstākļu dēļ, sievietei tomēr paliek nomācoši dzīvot šeit, un viņa pārceļas atpakaļ uz Ameriku. Taču pēc pusgada viņa atgriežas Latvijā, lai būtu šeit līdz pat 1999. gadam.

 

Rudenīgais veļu laiks ikvienam ir atgriešanās pie dzimtas saknēm, to stiprināšana. Vienlīdz novembrī – Latvijas patriotisko svētku mēnesī, Rita Laima uz mirkli iegriezusies Latvijā, lai iepazīstinātu ar savu grāmatu “Skylarks&Rebels”. Patriotiski un jūtīgi savienojot pagātnes atmiņas ar personisku dzīvesstāstu. ASV latvietes memuāri sniedz atskatu redzēt un domāt citādi tajā, kur esi. Ikdienā viņa ir māksliniece, ilustratore, rakstniece un tulkotāja. Arī četru bērnu māmiņa un divu mazbērnu vecmāmiņa. Viņas vizīti Latvijā atbalsta ASV vēstniecība un Latvijas Nacionālā bibliotēka. Savas viesošanās laikā viņa apciemojusi vairākas Latvijas bibliotēkas. Sakām Paldies Ritai Laimai Bērziņai un viņas pavadonim – ASV vēstniecības darbiniekam Nilam Studentam par viesošanos Ulbrokas bibliotēkā! Pateicamies par uzticību un klātbūtni ieinteresētajiem bibliotēkas apmeklētājiem un arī tiem, kas uz organizēto pasākumu bija ieradušies pirmoreiz! Lasīsim, domāsim, vērtēsim!

 

Ieskatam neliela norises retrospekcija http://www.stopini.lv/lv/kultura/ulbrokas-biblioteka/galerijas