Šī ir vienīgā balva Latvijas muzeju nozarē un tiek pasniegta jau devīto gadu ar mērķi sekmēt ilgtspējīgu un kvalitatīvu muzeju nozares attīstību Latvijā. Balva izceļ muzeja radīto produktu kvalitāti, pieejamību un nozīmi sabiedrībai.


Apbalvošanas ceremonijas laikā Latvijas muzejiem pavisam tika pasniegtas 12 galvenās balvas no Latvijas Muzeju biedrības sadarbībā ar pasākuma galveno atbalstītāju – VAS “Latvijas dzelzceļš”. Tāpat tika pasniegta ICOM (International Council Of Museums) Latvijas Nacionālās komitejas balva un pasākuma atbalstītāju specbalvas.


Trīs balvas tika pieškirtas nominācijā “Gada ekspozīcija 2018”, iedalot tās kategorijās pēc muzeju darbinieku skaita. Nominācijā “Gada ekspozīcija 2018 (muzejā ar vairāk kā 50 darbiniekiem)” uzvarētājs ir Latvijas Dabas muzejs ar ekspozīciju “Botānika un mikoloģija”. Ekspozīcijā, kur mākslinieciskais risinājums ļauj izjust meža klātbūtni un dabas noslēpumainību, var iepazīties ar Latvijā biežāk sastopamajiem biotopiem, savvaļas augiem un sēnēm.


Nominācijā “Gada ekspozīcija 2018 (muzejā ar 11 līdz 50 darbiniekiem)” par uzvarētāju kļuva Daugavas muzejs ar jauno pamatekspozīciju, kas apmeklētājam ļauj iepazīt atšķirīgo un daudzslāņaino Daugavas un Salaspils novada vēstures stāstu modernā un interaktīvā veidā.


Savukārt nominācijas “Gada ekspozīcija 2018 (muzejā līdz 10 darbiniekiem)” uzvarētājs ir Valkas novadpētniecības muzejs ar patstāvīgo ekspozīciju “Valka – Latvijas neatkarības šūpulis”. Ekspozīcija izveidota kā jauns un mūsdienīgs kultūras produkts, kas kalpo kā Latvijas vēstures mācību palīglīdzeklis, ļaujot gūt plašāku priekšstatu par Latvijas valstiskuma veidošanas ceļu un valsts dibinātājiem.


Balvu nominācijā “Gada tematiskā izstāde 2018” saņēma Latgales Kultūrvēstures muzejs par izstādi “Pāri slieksnim”. Izstāde stāsta par Latgales Pirmo kongresu, kurā tika pieņemts lēmums par Latgales atdalīšanos no Vitebskas guberņas un apvienošanos ar pārējiem Latvijas novadiem, šis lēmums bija izšķirošais turpmākajiem notikumiem, kad 1918.gada 18.novembrī tika proklamēta Latvijas Republika. Izstāde ir arī lielisks piemērs Latgales muzeju un Latvijas kultūras un garīdzniecības institūciju sadarbībai kopēja rezultāta veidošanā.


Nominācijā “Gada mākslas izstāde 2018” balvu saņēma Mākslas muzejs RĪGAS BIRŽA par izstādi “PRADO 12 raksturi”. Izstāde guva lielu publikas ievērību un norāda uz Latvijas muzeju spēju veidot veiksmīgu sadarbību ar Eiropas ievērojamākajiem muzejiem. Muzejnieku augsto profesionalitāti pierāda fakts, ka izstādes koncepcija uz Prado muzeja kolekcijas bāzes ir izstrādāta Latvijā un apstiprināta Prado muzeja zinātniskajā padomē, kas ir nebijis gadījums Latvijas muzeju praksē. Izstāde piedāvāja arī nebijušu inovāciju – elektronisko katalogu.


Par “Gada publikāciju 2018” kļuva Cēsu Vēstures un mākslas muzeja vēsturnieka Dr.hist. Tāļa Pumpuriņa pētījums “Cēsu ģerbonis. Cēsu pilsētas ģerboņa attīstības un lietošanas vēsture”, kas ir pirmā šāda veida publikācija – heraldisks zinātnisks pētījumus, kas veltīts kādas pilsētas ģerboņa vēsturei. Cēsis ir pirmā pilsēta Latvijā, kuras ģerboņa vēsturei veltīta grāmata.


Balvu nominācijā “Gada ieguldījums nacionālo vērtību (krājuma) saglabāšanā 2018” ieguva Latvijas Kara muzejs par tekstiliju krātuves aprīkojuma modernizāciju, kuras rezultātā muzejā izveidota vienota un pārskatāma krātuve visiem tekstilijas priekšmetiem, īpašu vietu iekārtojot formastērpu kolekcijai.


Latvijas Kara muzejs saņēma arī Gada balvu nominācijā “Muzeja pieejamības projekts 2018”, kurai bija pieteikta pilsētvides izstāde “1417 vēstures mirkļi vēsturiskuma veidošanas ceļā. 1917 – 1921”. Izstāde izveidota latviešu un angļu valodās un palīdz izprast Latvijas valsts izveidošanas priekšnoteikumus.


Divas balvas saņēma arī Latvijas dzelzceļa vēstures muzejs. Pirmā balva muzejam tika pasniegta nominācijā “Izglītojošais projekts muzejā 2018” par radošajām nodarbībām “Ceļojums pagātnē” skolēniem, kas tika organizētas kopā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku. Muzeja un bibliotēkas radīto nodarbību laikā skolēni caur orģinālpriekšmetiem sajuta konkrētā perioda vēstures elpu, pierādot, ka priekšmeti nav “mēmi” un tiem ir daudz kas stāstāms. Otra balva, kuru saņēma šis muzejs, bija Latvijas Muzeju biedrības īpašā balva ar nosaukumu “Pamanīts!”, kas tiek piešķirta, lai izceltu kādu īpašu sasniegumu, kas nav iekļuvis nevienā nominācijā. Šī balva muzejam tika pasniegta par iesaistīšanos festivālā “Staro Rīga” ar tematisku izstādi “Latvijas muzeju gaismekļi zem Dzelzceļa muzeja debesīm”. Iztādes ietvaros muzejs izveidoja sadarbību ar daudziem Latvijas muzejiem, deponējot plašu klāstu muzeju krājumu priekšmetus un izveidoja veiksmīgu komunikācijas kampaņu izstādei sociālajos tīklos.


Balvu “Inovācijas muzejā 2018”, kas tiek piešķirta muzeja produktam vai pakalpojumam, kurā ar mūsdienu tehnoloģiju palīdzību tiek interpretēts muzeja krājums un bagātināta muzeja apmeklētāju pieredze, saņēma Latvijas Nacionālais mākslas muzejs par video sēriju “Vienas gleznas stāsts”. Video sērijas ir izglītojošs projekts, ar kura palīdzību plašākai auditorijai tiek pavērta pagaidām vēl detalizēti neiepazīta Latvijas mākslas lappuse – 20. gadsimta 80.-90. gadu perioda meistardarbi, kas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā “Latvijas māksla 1985–2000” ir redzami pirmo reizi kopš muzeja atklāšanas pēc rekonstrukcijas.


Ņemot vērā muzeju pieaugošo aktivitāti komunikācijā ar sabiedrību, šogad pirmo reizi balva tika pasniegta nominācijā “Gada mārketinga aktivitāte”. Šajā nominācijā par uzvarētāju kļuva Rīgas Motormuzejs ar reklāmas kampaņu “Rīgas Motormuzeja pārsteidzošais piedzīvojums”, kurā nejauši uzrunātiem Rīgas viesiem muzejs dāvināja piedzīvojuma braucienu jeb “aklo randiņu ar Rīgu”, izbraucot pa pilsētu ar ekskluzīvu no muzeja ekspozīcijas izbraukušu 30. gadu “Packard” limuzīnu. Kampaņa sociālajos tīklos sasniedza lielu tūristu auditoriju.


Tradicionāli Muzeju gada balvas ceremonijā tiek pasniegtas ar Latvijas muzeju biedrības sadarbības partneru specbalvas. ICOM (International Council Of Museums) Latvijas Nacionālā komiteja specbalvu par starptautiskiem panākumiem pasniedza Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam par mērķtiecīgu darbu starptautisko projektu īstenošanā, popularizējot Latvijas mākslu ārvalstīs un veicinot ārvalstu mākslas pieejamību Latvijā.


Piebalgas porcelāna specbalvu Gada mākslas izstādei saņēma Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs par izstādi “Atgriešanas mājās. Latvijā – Vācija – Austrālija – Kanāda – Latvija”. Izstādē eksponēti trimdas latviešu sieviešu darbi, kas šādā veidā simboliski beidzot atgriežas Latvijā. Kā balva tika pasniegta porcelāna vāze “Vilnis”, kas simbolizē jūru, kas šķīrusi sievietes no dzimtenes.
Savukārt žurnāla “Ilustrētā pasaules vēsture” specbalva – žurnāla abonaments – tika pasniegts Valkas novadpētniecības muzejam par jaunizveidoto ekspozīciju “Valka – Latvijas neatkarības šūpulis”, kā arī Cēsu Vēstures un mākslas muzeja vēsturniekam Dr.hist. Tālim Pumpuriņam par izdevumu “Cēsu ģerbonis. Cēsu pilsētas ģerboņa attīstības un lietošanas vēsture”.

 

 
Par Latvijas Muzeju biedrību

Latvijas Muzeju biedrība ir nevalstiska organizācija, kas uz brīvprātības principa apvieno 109 valsts, pašvaldību, privātos un autonomos muzejus. Tā ir lielākā šāda veida organizācija Latvijā, kas izveidota ar mērķi pārstāvēt muzeju intereses un muzeju nozari Latvijā. Biedrības misija ir veicināt Latvijas muzeju nozares attīstību, lai stiprinātu tās kapacitāti un uzlabotu tās konkurētspēju, rīcībspēju un tēlu valsts un startautiskā līmenī.

 

 
Informācijai:

Zane Grīnvalde

Latvijas Muzeju biedrības valdes priekšsēdētāja

Tālr. 29418187

facebook

twitter