Diskusijas vienojošā tēma – Latvijas bibliotēku nozares speciālistu dalība dažās aizvadītajā vasarā notikušajās starptautiska līmeņa profesionālajās sanāksmēs un konferencēs.

 

No 4. līdz 7. jūlijam Igaunijā notika Baltijas valstu nacionālo bibliotēku darbinieku kārtējā seminārnometne “LiLaEst 2016”, kurā bija pulcējušies 40 bibliotekāri, tajā skaitā 15 dalībnieki no Latvijas. Kopš pirmās seminārnometnes 1968. gadā apritējuši 48 gadi, taču tās pamatuzdevums palicis nemainīgs: “(..) apspriest aktuālus bibliotēku jautājumus, mācīties no kaimiņiem, kā arī labi un kulturāli atpūsties.” Galvenā šī gada tēma: prognozējamā nacionālo bibliotēku situācija nākotnē – pēc 15 gadiem. Ko bibliotēka var un ko tai vajadzētu darīt, lai lasītāji neaizmirstu ceļu uz zināšanu pili? Spilgtākajās atziņās par pasākuma norisi dalīsies LNB Letonikas un Baltijas centra vadošā pētniece Jana Dreimane.

 

LNB stratēģiskās attīstības speciāliste Silva Suhaņenkova laikā no 29. jūnija līdz 1. jūlijam piedalījās Eiropas starptautiskās zinātnisko bibliotēku līgas (Ligue des Bibliothèques Européennes de Recherche – Association of European Research LibrariesLIBER) konferencē Helsinkos, Somijā. LIBER konference ir prestižākā un nozīmīgākā Eiropas zinātnisko bibliotēku gadskārtējā konference, kura sniedz iespēju gūt priekšstatu par nozares attīstības tendencēm, uzzināt par pētījumu un projektu rezultātiem, dalīties pieredzē, iepazīt sadarbības partnerus un diskutēt par aktuālu problēmu risinājumiem. 2016. gada centrālais temats bija “Bibliotēkas atver ceļu uz zināšanām” (Libraries Opening Paths to Knowledge). Savā stāstījumā Silva Suhaņenkova iepazīstinās klātesošos ar būtiskākajām un interesantākajām atziņām no dzirdētā konferences sesijās. Konferencē piedalījās arī LNB direktors Andris Vilks un Mākslas lasītavas vadītāja Anda Baklāne.

 

Savukārt no 13. līdz 19. augustam Kolumbusā (ASV) notika pasaules bibliotekāru gada vērienīgākais pasākums – 82. Starptautiskās bibliotēku asociāciju un institūciju federācijas (International Federation of Library Associations and InstitutionsIFLA) ģenerālkonference. Konferences dalībnieku vidū bija arī LNB Bibliotēku attīstības centra vadītāja Māra Jēkabsone, kas ieguva iespēju piedalīties konferencē, izturot konkursu IFLA 82. ģenerālkonferences ASV Nacionālās komitejas izsludinātajā stipendiju konkursā. Latviju Kolumbusā pārstāvēja arī Kultūras informācijas sistēmu centra (KISC) pārstāve, Latvijas Bibliotekāru biedrības valdes priekšsēdētāja Kristīne Pabērza, “Tieto Latvia” tirdzniecības vadītāja Baiba Mūze un Rīgas Centrālās bibliotēkas direktora vietniece Doloresa Veilande. Ar konferences spilgtākajiem iespaidiem šoreiz iepazīstinās Baiba Mūze un Māra Jēkabsone.

 

Uz pasākumu aicināti visi interesenti – gan publisko, gan akadēmisko bibliotēku darbinieki, kā arī LNB kolēģi!