2018. gada 17. februārī plkst. 16.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Letonikas un Baltijas centra A. Ģintera lasītavā (Mūkusalas ielā 3, 5. stāvā) notiks pasākums “Vēstuļu prezentācija”. Tā mērķis ir sniegt detalizētu ieskatu LNB rokrakstu krājumos glabāto vēstuļu atsevišķos paraugos. Vairāki desmiti vēstuļu ir eksponēti un vēl līdz 17. februārim skatāmi arī izstādē “Laiku atspulgi senos manuskriptos”. Ieeja bez maksas.

 
Pasākuma ietvaros 11 Letonikas un Baltijas centra pētnieki sniegs vēstījumus par kādu vēstuli vai vēstuļu kopu, paplašinot zināšanas un iespaidus par  tajās lasāmo un vizuāli skatāmo, atklājot vēstuļu potenciālu kultūras vēstures izpētē. Priekšnesumu autori vizuāli prezentēs uz ekrāna un sniegs savu komentāru par to saturu. Ar vēstuļu prezentācijām to autori ļaus ielūkoties sava darba laboratorijā, jo dažiem tās saistās ar vēstulēs izlasītām nozīmīgām ziņām, kas palīdz veidot kopainu par aplūkojamo pētniecisko problēmu, citi izraudzījušies no rokrakstu pūra kādu jauku, interesantu eksemplāru un vēlas dalīties iespaidos ar citiem. Daudzas vēstules izgaismo nozīmīgas kultūras vēstures detaļas, cilvēku savstarpējos kontaktus un attiecības, centienus un emocionālās saites.

 

Pasākumā izskanēs stāsti par literātu un mākslinieku vēstulēm (latviešu literāts Gothards Frīdrihs Stenders un brīvmākslinieks un literāts Karls Gothards Grass, dzejnieki Jānis Ruģēns un Jānis Grots), par zinātnieka Haralda Biezā vēstulēm, tiks interpretēta bibliotekāres Milijas Andersones vēstule Gunāram Priedem par vācbaltiešu bibliotekāri Maiju Redlihu, izskanēs stāsts par karavīra, Lizdēnu muižas mežsarga ziņu savam muižkungam par latviešu strēlnieku bataljona izveidi. Klausītājus emocionāli bagātinās stāsti par draugu veltījumiem albumos. Dzejnieka Pāvila Vīlipa tēva vēstules sirdsmīļajai Minniņai uz Līgatni ceļojušas gan no Veismaņiem, gan Baltinavas, kāda no tām tiks izcelta no cigāru kastītes un rādīta skatītājiem. Varbūt būs dzirdami arī kādi interesanti fragmenti no vēstulēm.
 
Papildu informācija:

Augusts Zilberts

Sabiedrisko attiecību vadītājs

Latvijas Nacionālā bibliotēka

Tālr.: +371 26472501

E-pasts: augusts.zilberts@lnb.lv