Svētku rīkotāja Palsmanes kultūras nama vadītāja Aija Zeibote stāsta: “Pirms 115 gadiem Palsmanes kultūras nama vietā ir bijis krogs ar lielu saieta zāli un zirgu stalli. Visos laikos latvieši pratuši labi strādāt un labi atpūsties pēc padarītā darba. Kad biju maza, vecmāmiņa stāstīja interesantus stāstus par lauku dzīvi, kas man, kā pilsētas meitenei, bija satraucoši brīnumi. Agrāk latvieši bijuši pavisam dulli! Tagad visi tādi mierīgi palikuši. Smiltenes novada svētkos, kur galvenā darbība notiks pie Palsmanes kultūras nama, mēs vēlamies atdzīvināt šo seno stāstu, izceļot mūsu senču labos tikumus atkal saulītē. Tie būs svētki par darbu, svētku svinēšanu, alus darīšanu, sadzīviskām lietām, dabas skaistumu un protams – par mīlestību.”

 

Piektdien, 5.augustā vakars tiks pavadīts sportiskā noskaņā ar devīzi – “Gribi dzīvot – kusties!”. Rūpējoties par svētku viesu ērtībām, Palsas upes krastā pie Palsmanes pils būs ierīkota vieta telšu pilsētiņai. Piektdienas lielais notikums būs orientēšanās skrējiens – “Iepazīsti Palsmani!”, pēc skrējiena varēs izdejoties disko ritmos telšu pilsētiņai tuvējā sporta laukumā.

 

Sestdien, 6.augustā lielā svētku diena aizsāksies ar svētku dievkalpojumu Palsmanes Ev.lut. baznīcā. Pēc dievkalpojuma sāksies svētku lustīga svinēšana Lauku krodziņā visas dienas garumā ar latviešu tradīcijām, dejām un dziesmām, alus dzeršanu, vizināšanos zirgu pajūgos, amatnieku tirdziņu un aktivitātēm bērniem. Svētku laikā būs iespēja apmeklēt Smiltenes Tautas teātra brīvdabas izrādi “Jaunsaimnieka līgava” un Jūrmalas deju skolas Sporta deju koncertu Palsmanes kultūras namā. Svētku ietvaros Palsmanes pamatskola, kura šogad svin savu 105. gadadienu, ciemos pie sevis no plkst. 18.00 gaidīs bijušos absolventus, kā arī visiem interesentiem būs pieejama ekskursija pa skolu.

 

Svētkos piedalīsies viesi no Smiltenes novada sadraudzības pilsētām – Porhovas (Krievijā), Ļvovas (Ukrainā) un deju ansamblis “Verhovinka” no Drogobičas (Ukrainā).

 

Vakara noslēgumā gaidāma zaļumballe ar Palsmanes grupu “Palsa”!

 

Sestdien, 6.augustā ikvienam uz svētkiem būs iespēja nokļūt ar Smiltenes novada domes organizēto autobusu Smiltene-Palsmane-Smiltene.

 

Autobuss aties no Baznīcas laukuma sekojošos laikos:

 

Plkst. 9:00 – no Smiltenes Baznīcas laukuma uz Palsmani

 

Plkst. 15:00 – no Palsmanes Baznīcas laukuma uz Smilteni

 

Plkst. 19:00 – no Smiltenes Baznīcas laukuma uz Palsmani

 

Plkst. 23:00 – no Palsmanes centra uz Smilteni

 

Plašāka informācija par svētku norisi un programma pieejama novada mājas lapā www.smiltene.lv

 

Novadniek! Gaidām Tevi ciemos Palsmanē – būsim kopā 5. un 6.augustā novada svētkos! Saules un prieka pietiks visiem!