Viņu vidū stratēģiskās komunikācijas eksperts Jānis Sārts, fonda atvērtai sabiedrībai “DOTS” vadītāja Ieva Morica, improvizators un radio raidījumu vadītājs Kaspars Breidaks, IT izglītības entuziaste Elīna Ingelande, politikas zinātnieks un TV moderators Mārtiņš Daugulis, žurnāliste Nellija Ločmele un citi.

 

Šogad sadarbībā ar LNB konference tiešraidē bezmaksas būs skatāma arī 10 Latvijas reģionālajās un sešās augstskolu bibliotēkās. Tostarp arī Ogres Centrālajā bibliotēkā. Interesenti aicināti sekot foruma tiešraidei bibliotēkas mājīgajās telpās no plkst. 9:30 līdz plkst. 17:30. Ieeja bez maksas.

 

Par “TEDxRiga 2018” tēmu izvēlēts vadmotīvs Bring the Light jeb “Apgaismība”. “TEDxRiga” organizatoru komandas pārstāvis Pāvils Jurjāns stāsta: “Ar šī gada “TEDxRiga” vadmotīvu vēlamies pievērst uzmanību tam, ka gaisma ir visur. Tā ir Latvijas spilgtajos talantos un spožajās idejās, kas atbalsojas visā pasaulē, gaišajos prātos un degošajās acīs. Laiks šo gaismu ieraudzīt, absorbēt, iemiesot un izplatīt, uz ko mudināsim arī četrās tematiskās foruma sesijās. Kad vēl labāk paraudzīties uz visu no gaišās puses, ja ne gada tumšākajā laikā un Latvijas jubilejas mēnesī?”

 

Līdzās šī gada vadmotīvam atklāti arī pirmie seši foruma runātāji. Viens no viņiem ir Jānis Sārts, kurš vairāk kā 20 gadus gādā par Latvijas drošību. Bijis Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs, vadījis aizsardzības sekciju Latvijas delegācijai NATO un ES, bijis Nacionālās kiberdrošības padomes priekšsēdētājs un veidojis Latvijas kiberdrošības politiku. Šobrīd Jānis Sārts vada NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centru, kas pēta un testē idejas un pieejas saistībā ar informācijas drošību.

 

Forumā uzstāsies arī Ieva Morica – vadītāja fondam atvērtai sabiedrībai “DOTS”, kas vislabāk pazīstams, pateicoties ikgadējam sarunu festivālam “Lampa”. Vairāk nekā divas desmitgades Ievas darbs veltīts tam, lai stiprinātu demokrātiju, sociālo uzņēmējdarbību un iekļaušanu. Pēdējos gados Ieva strādā pie festivāla “Lampa”, kas uz atklātām sarunām pulcējis vairāk kā 16 tūkstošus cilvēku ar atšķirīgām interesēm un viedokļiem.

 

Kasparu Breidaku apvij pozitīvisms, harizma, entuziasms un humors. Viņš ir cilvēks – orķestris: radio raidījumu un pasākumu vadītājs, aktieris un improvizācijas teātra “Spiediens” līdzdibinātājs. Pēc uzstāšanās Čikāgā Kaspars atgriezās Latvijā un ir pārstāvējis Latviju dažādos starptautiskos improvizācijas šovos un festivālos Francijā, Spānijā, Vācijā, Dānijā, Somijā un Igaunijā. Viens no viņa mērķiem ir popularizēt improvizācijas mākslu Latvijā.

 

Uz “TEDxRiga 2018” skatuves kāps arī Elīna Ingelande, kuras sapnis ir padarīt Latviju par Baltijas Silīcija ieleju. Viņa kopā ar draudzeni Lindu Sinku izveidoja Learn IT – pirmo programmēšanas skolu bērniem Latvijā, kas palīdz apgūt IT pasaules pamatus. Viņa tic, ka ir svarīgi mācīt un motivēt bērnus kļūt par konkurētspējīgiem IT profesionāļiem, tādējādi liekot pamatus modernai, tehnoloģijās balstītai sabiedrībai.

 

Mārtiņš Daugulis visvairāk pazīstams kā TV personība un raidījumu vadītājs, taču šis ir tikai viens viņa profesionālās dzīves aspekts. Viņš ir arī atzīts politikas zinātnes eksperts, doktora grāda kandidāts un pasniedzējs Rīgas Stradiņa universitātē. Viņš pēta stratēģisko un politisko komunikāciju, ES identitāti un attīstību, kā arī starptautiskās attiecības ar Ķīnu.

 

Nellija Ločmele ir žurnāliste un iknedēļas žurnāla “IR” galvenā redaktore un līdzdibinātāja. Uzsākusi savu karjeru deviņdesmitajos, viņa sniegusi būtisku ieguldījumu žurnālistikā un sabiedrībā kopumā, iestājoties par neatkarīgu žurnālistiku un atklājot nozīmīgus notikumus, tostarp korupciju valdības augstākajā līmenī. Pazīstama ar godīgumu un cīņu par taisnību, Nellija ir pārliecināta, ka kvalitatīva žurnālistika ir valsts nākotnes pamatā.

 

Pārējie runātāji tiks atklāti vēlāk.

 

Pasākuma tiešraide būs vērojama arī Kuldīgas Galvenajā bibliotēkā, Valmieras integrētajā bibliotēkā, Limbažu Galvenajā bibliotēkā, Ventspils Galvenajā bibliotēkā, Tukuma bibliotēkā, Jelgavas pilsētas bibliotēkā, Talsu Galvenajā bibliotēkā, Liepājas Centrālajā zinātniskajā bibliotēkā un Gulbenes novada bibliotēkā, kā arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas, Rīgas Stradiņa universitātes, Rīga Ekonomikas augstskolas, Biznesa augstskolas “Turība”, Latvijas Kultūras koledžas un Latvijas Universitātes Rīgas Medicīnas koledžas bibliotēkās.

 

Šogad “TEDxRiga” norisināsies Latvijas simtgades zīmē, tāpēc pasākumam izvēlēta simboliska norises vieta – Latvijas Nacionālā bibliotēka. Pasākuma oficiālās valodas būs angļu un latviešu.

 

“TEDxRiga” galvenais partneris – “Grimbergen” alus, partneri – “OP Bank”, “Caffeine”, “Laima”, ASV vēstniecība Latvijā, “ALANDEKO” un Rīgas Ekonomikas augstskola.

 

Neatkarīgi organizēts prestižās “TED” kustības nacionāla mēroga ideju forums Rīgā pirmoreiz rīkots 2012. gada jūnijā, gūstot ievērojamu atsaucību. “TEDxRiga” ik gadu pulcē dažādu jomu profesionāļus no Latvijas un ārzemēm – zinātniekus, uzņēmējus, radošo industriju pārstāvjus un citus – izcilības, kuri dalās ar personīgiem un iedvesmojošiem stāstiem. Sešu gadu laikā uz “TEDxRiga” skatuves kāpuši aptuveni 120 runātāji, kuru vēstījumi “TEDx” Youtube kanālā skatīti vairāk kā miljons reižu.

 

“TED” ir starptautiska bezpeļņas organizācija ar devīzi “Idejas, ar kurām vērts dalīties” (Ideas Worth Spreading). Organizācijas pamatmērķis ir iepazīstināt plašāku publiku ar dažādu nozaru speciālistu radītām idejām cilvēces attīstībai un dzīves kvalitātes un apkārtējās vides uzlabošanai. “TED” kustības ietvaros izcili cilvēki dalās ar savām idejām līdz 18 minūtēm ilgās prezentācijās, iepazīstinot skatītājus ar savām idejām un sasniegumiem. Mājaslapā TED.com šo prezentāciju video skatīti jau vairāk kā miljards reižu.

 

“TEDx” ideju forumus savās pilsētās reizi gadā saskaņā ar “TED” izsniegto licenci rīko lielākie šīs organizācijas aktīvisti no visas pasaules. Tā ir iespēja ne vien popularizēt “TED” idejas dažādās pasaules malās, bet arī iesaistīt krietni plašāku runātāju un klausītāju loku savstarpējā komunikācijā, pasauli mainošu ideju veicināšanā un šo ideju pārvēršanā reālos darbos.