Ideja par šādas talkas nepieciešamību radās, ministrei viesojoties Latvijas novados un apskatot dažādus kultūrvēstures pieminekļus, tostarp Raiņa muzejus  – pavisam četras apskates vietas un atdusas vietu, un klātienē redzot un novērtējot to stāvokli. „Mūsu dižgaru vārdā ir nosauktas daudzas skolas un iestādes, bet ikdienā aizmirstam, ka jārūpējas arī par šo izcilo personību piemiņas un atdusas vietām. Rīkojot talku Dzejas dienu un Raiņa dzimšanas dienas priekšvakarā, gribam aicināt rūpēties par savām saknēm, kas ir viens no mūsu nacionālās identitātes pamatiem. Tas ir jautājums par to, kādas ir mūsu sabiedrības vērtības un vai mēs esam iemācīti un tālāk mācām bērniem cienīt savas saknes,” uzskata kultūras ministre Ž.Jaunzeme-Grende.

 

2015. gadā Latvija būs ne vien Eiropas Savienības prezidējošā valsts, bet arī svinēs savu lielo dzejnieku – Raiņa un Aspazijas – 150 gadu jubileju. Pēc ministres iniciatīvas 17. septembrī Raiņa un Aspazijas vasarnīcā, Majoros, uz diskusiju pulcēsies nozares speciālisti, literāti, vēsturnieki, lai runātu par to, kā labāk gatavoties un sagaidīt šo nozīmīgo jubileju.

 

Laikā, kad tiek diskutēts par Latvijas valstisko pamatu galvenajiem balstiem, par valodas un kultūras nozīmi nacionālās identitātes saglabāšanā un valstiskās neatkarības stiprināšanā, viens no svarīgākajiem uzdevumiem ir vairot sabiedrībā pārliecību par to spēku, talantu un radošumu, kas piemīt mūsu tautai – jo īpaši tās izcilākajiem dižgariem.