Projekta mērķis bija organizējot pasākumus-tikšanās ar grāmatu autoriem, veicināt sabiedrības interesi par latviešu literatūru, īpaši dokumentālo prozu, un literātiem, tā atklājot nezināmas vai maz zināmas Latvijas vēstures lapaspuses un dažādot kultūrvidi un norises pagastā.

 

Projekta laikā notikuši 5 pasākumi-literāras tikšanās ar latviešu literātiem, dokumentālās prozas autoriem Kursīšu bibliotēkā un iepazīta to personība un literārā darbība. Notika tikšanās ar rakstnieku Aivaru Kļavi, rakstnieci, žurnālisti Gunu Rozi, žurnālistu, grāmatu autoru Armandu Puči, grāmatu autori, folkloras pētnieci Sanitu Reinsoni, žurnālistu, rakstnieku Vili Selecki.

 

Pasākumi Kursīšu bibliotēkā-informācijas centrā pulcējuši 86 cilvēku lielu auditoriju, gan pieaugušos, gan bērnus no Kursīšiem, Ezeres, Nīgrandes, Zaņas, Saldus pilsētas.

 

Lai iepazītu viesu radošo darbu un personību tika izliktas 5 literatūras un materiālu izstādes.

 

18.janvārī bibliotēkā notika pasākums „101.kilometrs – tuvā trimda”, tikšanās ar žurnālisti, rakstnieci Gunu Rozi. Pasākuma laikā interesenti varēja uzzināt par autores personību un grāmatas “101. kilometrs. Padomju kauna zona” tapšanu, varoņiem un to prototipiem. Tiem, kuri bija lasījuši grāmatu bija interesanti uzzināt, kaut ko vairāk, jautāt. Starp autori un sanākušajiem izvērtās domu apmaiņa par lasīto un pašu vēstures faktu, kādam tas bija zināms, kādam jaunatklājums. Stāsts bija ļoti personisks, jo arī grāmata ir veltīta autores tēvam un dzimtai. Pasākuma noslēgumā G.Roze pastāstīja par savu literāro darbību un topošo stāstu.

 

17.februārī Kursīšu bibliotēkā notika pasākums „Es saucu, lai atsauktos” – tikšanās ar rakstnieku Aivaru Kļavi. Tikšanās laikā varēja iepazīt autora personību, viņa sarakstītos darbus un to tapšanu. Sarunas laikā viesi runāja arī par būtiskiem šodienas notikumiem un attieksmi pret tiem. Izvērsās diskusija par vēsturisko un dokumentālo prozu, par tās tapšanu un Latvijā izdotajām grāmatām.

 

21.martā bibliotēka aicināja interesentus uz pasākumu „Arī viņi veido vēsturi” tikšanās ar sporta žurnālistu, fotogrāfu, grāmatu autoru Armandu Puči. Tikšanās pulcēja prāvu pulku klausītāju no Kursīšu, Ezeres, Nīgrandes un Zaņas pagastiem. Stāstījuma sākumā Armands Puče runāja par ļoti būtisku lietu, kas ir svarīga, kā lielās tā mazās lietās, par sarunu. Ja mēs sarunājamies, tad mēs varam atrisināt problēmas, izvairīties no konfliktiem, pārpratumiem, būt tuvākiem viens otram, kā personīgajā dzīvē, tā sabiedrībā. Viņš aicināja būt kritiskiem, izvērtēt medijos pausto. Viņš stāstīja par grāmatu tapšanu, kā tā top un tiek izdzīvota pašā autorā un pēc tam tehniski pārceltas uz papīra, uzrakstīta. Runājot par sportistiem veltītām grāmatām, tās tapušas pēc viņa ierosinājuma un vēlmes uzrakstīt, ne pēc pasūtījuma vai piespiedu kārtā. Cik svarīgi ir uzticēties un nenodot grāmatas varoni-sportistu, jo lai iepazītu šo cilvēku, tiek pavadīt ilgs laiks sarunājoties un ne viss, kas pateikts ir publicējams, bet tas dod ieskatu personībā un autors nevar nodot sev dāvāto uzticības kredītu. Klausītāji jautāja par sportu, par hokeju, par raidījumu vadīšanu. Tikšanās bija filozofiska, domāt liekoša un interesenta, jo tāds ir arī Armands Puče – ar savu viedokli, stāju un pārliecību.

 

21.aprīlī bibliotēkā notika pasākums „Meža meitas – izturēt un nepadoties” tikšanās ar grāmatu autori, folkloras pētnieci Sanitu Reinsoni. Tikšanās laikā viešņa iepazīstināja ar savu darbu, pētnieciskajām interesēm un runāja par grāmatas “Meža meitas” tapšanu. Emocionāls un aizkustinošs bija stāstījums par grāmatas varonēm, sievietēm, kuras dažādu iemeslu dēl nonāca mežā un pavadīja tur īsāku vai garāku laika sprīdi, par autores un sieviešu satikšanos, sarunām, par Latvijas vēstures faktu ar emocionālu pieskaņu. Pasākuma noslēgumā autore runāja par savu jauno darba virzienu Autobiogrāfiju krājuma (dienasgrāmatas, dzīvesstāsti, atmiņas) veidošanu un pētniecību Latvijas Folkloras krātuvē un par mūspuses folkloras bagātībām, kas pieejamas Digitālajā arhīvā www.garamantas.lv .

 

22.maijā Kursīšu bibliotēkā notika pasākums „Ardievas mežam” tikšanās ar rakstnieku, žurnālistu Vili Selecki, kuru vadīja LNB speciāliste Liega Piešiņa. Vilis Seleckis sarunā ar Liegu Piešiņu runāja par savu ceļu rakstniecībā, žurnālistikā, par sarakstītajām grāmatām (tēmas izvēli, varoņu prototipiem un vēsturisko faktu interpretēšanu) un to kā top darbi, par savu dzīvi, ģimeni un personību. Sarunas laikā tika spriests par tēmas nozīmi rakstot grāmatu, par grāmatas raisītajām emocijām un piedāvātājām zināšanām lasītājam, cik svarīgi lasītāju izglītot vai tieši otrādi emocionāli uzlādēt.

 

Bildes no pasākumiem pieejamas šeit – http://www.draugiem.lv/Kursisu.biblioteka/gallery/ kā arī www.kursisi.lv un facebook.com bibliotēkas profilā.

 

 

Ziņu sagatavoja:

Mārtiņš Lagzdons

Kursīšu bibliotēkas-informācijas centra vadītājs

Projekta vadītājs