Kopš pirmās prēmijas pasniegšanas reizes atzinību ir saņēmuši 26 latviešu bērnu grāmatu autori un 13 bērnu grāmatu ilustratori. Prēmiju piešķir, sadarbojoties Rojas novada domei kā projekta līdzfinansētājai un Rojas novada bibliotēkai, kura nodrošina projekta veiksmīgas norises organizatoriskos darbus, ar Latvijas Rakstnieku savienību, kura deleģē 3 profesionālus un kompetentus žūrijas locekļus, un ar Valsts Kultūrkapitāla fondu – projekta finansiālu atbalstītāju.

 

 2017. gadā diplomu un prēmiju saņēma rakstniece  Luīze Pastore un māksliniece Elīna Brasliņa par kopdarbu grāmatu sērijā “Mākslas detektīvi”: “Pazudušais pērtiķis”, “Neredzamais cilvēks”, “Svešinieka atnākšana”, “Operācija “Maska””, “Pēdējais ķēniņš” . 

 

 Šogad Prēmiju saņems dzejnieks Kārlis Vērdiņš par grāmatu “Dilles tante” un ilustrators Kristaps Auzenbergs par ilustrācijām Ulda Poļa-Polīša grāmatā “Rotaļas un rotaļlietas”,  Māras Jakubovskas grāmatās “Meža detektīvs”, “Paņem mani sev līdzi”, Vitas Štelmaheres grāmatā “Pupuķa Ukša dziesmu svētki”, kā arī Valda Rūmnieka grāmatā “Aiztaisi logu, tēti”.

 

 Dzejnieks, tulkotājs un literatūrzinātnieks Kārlis Vērdiņš ir autors trim bērnu dzejas krājumiem “Burtiņu zupa” (2007), “Tētis” (2016) un poēmai “Dilles tante”  (2018), kā arī autors vairākiem pieaugušo dzejas krājumiem. Savos darbos dzejnieks pamanās runāt par visplašākā spektra Latvijas sabiedrības sociālajām problēmām. Dzeja ir ritmiska, ar atskaņām, kārtota pantos ar sižetisko virzību un pilna ar pozitīvu humoru, kas dzejas tekstu bērniem padara viegli uztveramu un saprotamu. Grāmatas ir saņēmušas atzinību gan no literatūras profesionāļiem, gan bērniem, turklāt izceļas ar to, ka spēj aizraut visu ģimeni. 

 

 Savukārt karikatūrists un mākslinieks Kristaps Auzenbergs par sevi saka: “Interese par zīmējumiem aizsākās šķirstot žurnālu Dadzis un grāmatas, piemēram, Margaritas Stārastes ilustrācijas, vēlāk jau komiksus, kurus centos pārzīmēt. Zīmēju arī savus notikumus un tā, lēnā garā to darot, arī iemācījos, un zīmēju vēl joprojām.” 2012. gadā tika izdots komikss “Mani Ne-darbi”. Ilustrācijas tapušas gan bērnu, gan pieaugušo grāmatām. Mākslinieks mēdz zīmēt arī uz sienām, saskaņojot to, protams, ar privātpersonām vai pašvaldībām. Visapjomīgākais sienu zīmējums atrodas Siguldas tirgū. 

 

 Aicinām skolotājus, bērnus un vecākus, kā arī katru, kuru saista bērnu literatūra, uz Pastariņa prēmijas pasniegšanas ceremoniju, kura notiks 28. maijā pl. 12.00 Rojas kultūras centrā, kad tiksimies ar karikatūristu un mākslinieku Kristapu Auzenbergu. Savukārt ar dzejnieku Kārli Vērdiņu tiksimies gada nogalē, jo dzejnieks pašreiz atrodas Amerikā, kur studē radošo rakstniecību  Vašingtona vārdā nosauktajā universitātē Sentluisā.

 

 
Ziņu sagatavoja:

Iluta Graudiņa

Rojas novada bibliotēkas bērnu literatūras nodaļas vadītāja