Ekspertu komisija paziņos arī 2018. gadā izdotos literāri augstvērtīgākos darbus Latvijas rakstniecībā piecās nominācijās:

  • labākais dzejas krājums,
  • labākais prozas darbs,
  • labākais oriģinālliteratūras darbs bērniem,
  • labākais ārvalstu literatūras tulkojums latviešu valodā,
  • spilgtākā debija.


Šogad ekspertu komisija lēmusi piešķirt arī speciālbalvu par īpašu veikumu literatūrā.

 


Mūža balvas un speciālbalvas ieguvēji tiks sumināti Latvijas Literatūras gada balvas ceremonijā 2019. gada 25. aprīlī plkst. 18 Sūkņu stacijā – Rīgā, Maskavas ielā 196. Balvas ieguvējs katrā nominācijā tiks izvēlēts aprīlī LALIGABAS ekspertu komisijas aizklātā balsojumā un paziņots balvas ceremonijā.


Balvu ieguvēji saņems naudas balvas, kā arī balvas simbolisko veidolu – LALIGABAS lampu, kuras idejas autors ir dizaina studija „MĀJO”. Balvas veidola koncepcijas pamatā ir grāmata kā gaismas simbols, tādējādi atklājot literāri augstvērtīgu darbu spēju izgaismot domāšanu, emocijas un sapratni. Balva kā augstākā atzinība par ieguldījumu Latvijas literatūrā reizē kalpo arī kā funkcionāls interjera priekšmets Latvijas literātu mājvietās, gadu gaitā iedzīvinot simbolisku Latvijas literatūras gaismas lauku.

Sīkākas ziņas par nominantiem, speciālbalvas un mūža balvas ieguvēju un citām aktivitātēm laikā no š.g. 25. marta būs pieejamas mājas lapā www.laligaba.lv, kā arī LALIGABAS sociālo tīklu kontos. LALIGABAI nominētās grāmatas būs pieejamas apskatei un lasīšanai „NicePlace Telpā” un iegādājamas grāmatnīcu tīklā „Jānis Roze” un citās grāmatnīcās. Aprīlī ziņu portālā „Delfi” būs iespēja balsot par LALIGABAI nominētajām grāmatām, izvēlot Delfi lasītāju simpātiju balvu.


Lai iespējami plašāka publika iepazītu LALIGABAS balvai nominētos autorus un viņu darbus, 9. aprīlī plkst. 18 Raiņa un Aspazijas mājā – Rīgā, Baznīcas ielā 30 – notiks LALIGABAS dzejas lasījumi, savukārt LALIGABAS prozas lasījumi notiks 18. aprīlī plkst.18 „NicePlace Telpā” – Rīgā, K.Barona ielā 21a. LALIGABAS pasākumi pieejami ikvienam interesentam bez maksas.


Latvijas Literatūras gada balvas ekspertu komisijā strādāja un 2018. gada literāro veikumu izvērtēja literatūrkritiķe Anda Baklāne, rakstniece Inga Ābele, literatūrzinātniece Eva Eglāja – Kristsone, rakstnieks un tulkotājs Vilis Kasims, dzejnieks Ronalds Briedis, rakstniece Laura Dreiže un dzejnieks Aivars Madris.
Šī gada balvas sauklis ir „Visam nav robežu”, kas atklāj iztēles bezgalīgo ceļojumu literatūrā. Publicitātes vizuālā risinājuma autors ir mākslinieks Mareks Hofmanis.


Latvijas Literatūras gada balva (LALIGABA) ir nozīmīgākais gada notikums literatūras nozarē Latvijā, tas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinības izteikšanu autoriem par izcilākajiem darbiem, kuri gada laikā publicēti Latvijas rakstniecībā.


Par balvas norisi kopīgi rūpējas, to kopīgi organizē: Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja un Latvijas Rakstnieku savienība.


Balvu atbalsta: Kultūras ministrija, Baltic International Bank un Photo space Riga.
Sadarbojas: grāmatnīcu tīkls „Jānis Roze”, grāmatnīcu tīkls „Zvaigzne ABC”, dizaina studija „Mājo”, „NicePlace TELPA”, Raiņa un Aspazijas māja, Sūkņu stacija.


Informē: www.laligaba.lv, „Delfi”, „Satori”, „Kultūrzīmes”, „Kultūras Diena un Izklaide”, „IR”, „Domuzīme”, „Konteksts”, „Punctum”, Latvijas Radio, Latvijas Televīzija.

 

 
Sīkākas uzziņas:

Andra Konste

Starptautiskās Rakstnieku un tulkotāju mājas vadītāja

Tālr.: 29207353

E-pasts: andra.konste@ventspilshouse.lv