Kongresā piedalījās arī Jelgavas pilsētas bibliotēkas vadītāja Lāsma Zariņa, Fonda izmantošanas un organizācijas nodaļas vecākā bibliotekāre Viktorija Agafonova un Informācijas nodaļas vadītāja Baiba Īvāne-Kronberga. Jau agrā pavasarī Lāsma Zariņa kopā ar Viktoriju Agafonovu izstrādāja pieteikumu IFLA kongresa plakātu sesijai un veiksmīgi izturēja atlasi, lai Polijā ar stenda referātu prezentētu mūsu bibliotēku līdzās 187 citām bibliotēku institūcijām no visas pasaules. Plakāti bija apskatāmi kongresa izstāžu telpās nedēļu, kā arī divas dienas stāstījām un diskutējām par mūsu afišā paustajām idejām ar ikvienu interesentu. Savukārt Baiba Īvāne-Kronberga bija pieteikusies IFLA izsludinātajam stipendiju konkursam un izturēju atlasi, kurā 20 bibliotekāriem no visas pasaules tika dota iespēja apmeklēt kongresu bez dalības maksas.

 

Jelgavas pilsētas bibliotēka pasaules kontekstā

 Mūsu stenda referāta moto bija „4D bibliotēka – apzinātība un klātbūtne” (4D library – mindfulness and presence). Pietiekami provokatīvs un mulsinošs, nosaukums kongresa dalībnieku vidū rosināja jautājumus un jēgpilnas diskusijas.

Kas tad īsti ir 4D bibliotēka? Tā ir telpas un laika dimensija, metafora visam tam, kas notiek bibliotēkā un ārpus tās. Tā ir mūsu virzīšanās uz bibliotēku kā kopienas centru, uz bibliotēku, kas piedāvā ne tikai informacionālos pakalpojumus – grāmatas, periodiskos izdevumus, uzziņas, elektronisko datubāzu izmantošanu bibliotēkā un ārpus tās, piekļuvi internetam utt., – bet vienlaikus piedāvā „notvert laiku”.

No vienas puses mēs nepārtraukti esam tiešsaistē ar visas pasaules laiku – mums ir pieejamas jaunākās ziņas 24 stundas diennaktī, ja vēlamies, ar sociālo tīklu palīdzību mēs esam pieejami citiem 24 stundas diennaktī, virtuāli mēs varam vienlaikus atrasties vairākās vietās dažādos laikos – mēs varam būt visur. Un vienlaikus tā ir tikai šķietamība. Nepārtrauktā klātesamības sajūta, ko esam ieguvuši līdz ar tehnoloģiju attīstību un to plašu pieejamību, ir daudz devusi, taču tikpat daudz arī paņēmusi.

Mēs strādājam, lai tieši bibliotēka būtu tā, kas piedāvā iespēju ieraudzīt, ka tepat, mums līdzās, ir cilvēki, ar kuriem mēs neesam savienoti tiešsaistē, bet ar kuriem mēs varam būt un esam vienoti mūsu kopienā, mūsu Jelgavā, mūsu Latvijā. Mēs aicinām ikvienu satikties bibliotēkas rīkotajās Dzejas dienās, ģimenes dienās, bibliotēkas Muzeju nakts norisēs, tikties bibliotēkas pagalmā 4. maija svinībās, atnākt kopā ar bērniem vai mazbērniem uz Mazo Pūcēnu skoliņu,  palasīt grāmatas, piedalīties visdažādākajās radošajās darbnīcās un vēl un vēl. Mēs aicinām būt kopā kā laikā, tā telpā.

Šīs idejas šobrīd ir aktuālas it visur pasaulē, Jelgavas pilsētas bibliotēka iekļaujas globālajā redzējumā par bibliotēku virzību un galvenajiem uzdevumiem. Mēs esam uz pareizā ceļa, mēs virzāmies uz priekšu, taču vienlaikus mūsu ceļā uz mērķi vēl gaidāmi dažādi izaicinājumi.

 

Kas tad ar to vīnu virsrakstā?

IFLA kongress Polijā bija lieliska iespēja tikties ar profesionāļiem no visas pasaules, klausīties, uzdot jautājumus, diskutēt. Smelties iedvesmu un jaunas idejas darbam. Saprast, ka mēs, Jelgavas pilsētas bibliotēka, dodamies pareizā virzienā, vēl un vēlreiz pārliecināties par bibliotēku nenovērtējamo lomu ikvienas kopienas dzīvē – lokāli un globāli. Tā bija iespēja būt lepnam, ka esi bibliotekārs. Iespēja jauniem kontaktiem, projektiem un iecerēm.

Vienā no iedvesmojošajiem kongresa mirkļiem Norvēģijas Nacionālās bibliotēkas direktora Aslaka Sira Miures (Aslak Sira Mhyre) runā izskanēja būtiskas atziņas par to, ka mums vispirms ir jārada tādas bibliotēkas, kurās gribas atgriezties, bibliotēkas ar dvēseli, ar savu identitāti. Bibliotēkas, kas ir kā sabiedrības vienotājspēks, bibliotēkas ne tikai kā izglītības, kultūras un zināšanu ieguves institūcijas, bet gan bibliotēkas–satikšanās vietas kā nopietnām diskusijām, tā ikdienišķām pļāpām. Aslak Sira Miure provokatīvi paziņoja, ka bibliotēkā ir vieta arī glāzei vīna un kausam alus – bibliotēka ir vieta, kurā mēs varam apliecināt, cik demokrātiska un saliedēta sabiedrība esam.

Vai mēs kā sabiedrība esam gatavi tikties bibliotēkā pie vīna glāzes?

 

Kongresa publikācijas un stenda referātus iespējams apskatīt šeit: http://ej.uz/b1as

Fotogalerija no IFLA plakātu sesijas skatāma šeit

Fotogalerija: Dzelzceļa bibliotēka VroclavāBibliotēka pašā Vroclavas centrāOlawas un Olešnicas bibliotēkasOlešnicas katoļu baznīcas bibliotēka