2015. gada 27. jūnijā plkst.17.00 Jūrmalas pilsētas muzejā (Tirgoņu ielā 29, Majoros, Jūrmalā) notiks žurnālistes Natālijas Ketneres grāmatas “Pilsēta Ogre. Cilvēki. Likteņi. Laikmeti” prezentācija.

Grāmatas autore lasītājus iepazīstina ar sen aizmirstiem un maz zināmiem faktiem par Ogres pilsētu, kura senāk bija ļoti populārs kūrorts, bet padomju laikos – trikotāžas izstrādājumu ražošanas gigants. Šī ir pirmā grāmata par pilsētas vēsturi krievu valodā.

Pagājušā gadsimta 30-tajos gados atpūta Ogres kūrortā, kurš atradās divu upju krastos, priežu mežu ieskauts, bija pat populārāka kā atpūta Jūrmalas aukstajā un vējainajā kūrortā. Šeit savas vasarnīcas būvēja slavenības no Rīgas, bet vasarās pilsēta piedzīvoja īstu atpūtnieku “iebrukumu”. Piemēram, avīze “Ogres Ziņas” 1938.gada 11.jūnijā ziņoja, ka Vasaras svētkos Ogrē bija sabraukuši vairāk kā 4000 cilvēku. “Jūrmalā aukstais vējš dzina atpūtniekus kāpās, bet Ogrē vējiņš tikai patīkami atsvaidzināja” – rakstīja avīze.

Ogres pirmais mērs Jūlijs Marsons daudz ceļoja pa Eiropu un visas kūrortu inovācijas centās ieviest savā pilsētā. Tā nav nejaušība, ka Ogre tika dēvēta par Latvijas Davosu.

Diemžēl, pagājušā gadsimta 60-tajos gados, kad Ogrē tika uzcelts Trikotāžas kombināts, pilsēta savu kūrorta statusu zaudēja.

Grāmatā “Pilsēta Ogre. Cilvēki. Likteņi. Laikmeti” lasītāji uzzinās, kur Ogrē atradās slepens militārs objekts ar segvārdu “Atpūtas nams”, kāda saistība Ogrei ir ar slaveno aktieri Gunāru Cilinski, kāpēc režisors Aloizs Brenčs nolēma vienu no slavenās filmas “Ilgais ceļš kāpās” epizodēm filmēt Ogres Centrālajā aptiekā un kāpēc aktieri Ģirtu Jakovļevu “izmeta” no helikoptera virs Ogres estrādes.

Grāmatā tiek stāstīts par Ogres populārākajām kafejnīcām padomju gados, piemēram, kafejnīcu “Pie Zelta Liepas”. Unikalitāti grāmatai piešķir senās fotogrāfijas un ilustrācijas, kā arī slavenu padomju kino zvaigžņu – Mihaila Pugovkina, Vasīlija Ļivanova, Nikolaja Ribņikova, Nonnas Mordjukovas autogrāfi.

Prezentācijas laikā tiks demonstrēti reti senās kinohronikas kadri, kuros atainota agrāk tik ļoti populārā Ogres kūrorta dzīve.

Ievērības cienīgs ir fakts, ka uzzinot vairāk par Ogres pilsētas vēsturi, jau jūlija sākumā ikviens var apmeklēt šo pilsētu, kur norisināsies 8. Ogres mūzikas svētki.

Ieeja pasākumā bez maksas.

Papildu informācija:
Diāna Josta
Jūrmalas pilsētas muzeja
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: 67761916