Izstāde “Tiks aizliegts. Baltijas grāmata 1918–1940” nav padomju laikā aizliegto grāmatu izstāde. Nosaukums metaforiski norāda uz 50 gadus aizliegto laikmetu, kura liecības atspoguļojas grāmatās, kas klusi un neafišēti turpināja dzīvi mājas bibliotēkās un saviem lasītājiem vēstīja par aizgājušu, bagātībām pilnu pasauli.


Laikposmu no 1918. līdz 1940. gadam mēdz dēvēt par zelta laikmetu Baltijas grāmatniecībā. Daudz kas notika pirmo reizi: valstiskums bija nodrošinājis netraucētas attīstības iespēju, beidzot bija pieejama pilna cikla izglītība nacionālajās valodās, nozaru pētnieki bija ieguvuši iespēju publicēties augstskolu un zinātnisko institūtu apgādos, lasīšana ļāva gūt gan zināšanas, gan pilnvērtīgu izklaidi kā laukos, tā pilsētā. Lasīja un savu inteliģenci vairoja visi sociālie slāņi, autoriem pavērās iespēja daudzveidīgai un brīvai jaunradei, valsts iesaistījās grāmatu popularizēšanā un atbalstā grāmatniecībai. Gan tirāžas, gan grāmatu māksla sasniedza līdz šim nebijušas virsotnes. 


Klasiskā grāmatu izstāde piedāvā skatīt trīs Baltijas valstu 20.–30. gadu izdevumu repertuāru, akcentējot šī perioda izdevumu novitāti, saikni ar nacionālās grāmatniecības tradīcijām un pasaules grāmatniecības aktuālajām tendencēm.


Izstādi rīko Latvijas, Lietuvas un Igaunijas nacionālās bibliotēkas sadarbībā ar Viļņas Universitāti un Tallinas Universitāti. No 9. marta līdz 14. maijam izstāde bija skatāma Lietuvas Nacionālajā bibliotēkā un no 31. jūlija līdz 25. oktobrim – Igaunijas Nacionālajā bibliotēkā.


Izstāde “Tiks aizliegts. Baltijas grāmata 1918–1940” tapusi Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros.

 

 
Papildu informācija:

Augusts Zilberts

Sabiedrisko attiecību vadītājs

Latvijas Nacionālā bibliotēka

E-pasts: augusts.zilberts@lnb.lv

Tel.: +371 26472501