Ceturtdien, 1. septembrī, plkst. 13.00 Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) aicina skolēnus un viņu vecākus uz jaunas mācību telpas – Virtakas klases – atklāšanu. Tā nosaukta par godu Braslas upes krastā esošajam Virtakas iezim, kurā saglabājušies iegrebti vēlo viduslaiku raksti – dzimtu un aizsardzības zīmes. Ieeja bez maksas.

 

Atklājot pasākumu, plkst. 13.00 folkloras pētnieks Sandis Laime pastāstīs par savu pieredzi alu un klinšu rakstu meklēšanā un pētīšanā, kas ir aizsākusies jau skolas gados. Virtakas klasē ir izveidota ieža rakstu kopija, ko klātesošajiem kopā ar tās autoru S. Laimi būs iespēja pētīt, šifrēt un arī papildināt ar pašu zīmētiem, mūsdienīgiem un radošiem simboliem. Telpā būs skatāma režisora Zigurda Vidiņa dokumentālā filma par 2015. gadā notikušo ekspedīciju uz Virtakas iezi, ļaujot ieraudzīt senos rakstus to dabiskajā vidē un izskatā.

 

Virtakas klase tapusi LNB pastāvīgās ekspozīcijas “Grāmata Latvija” projekta ietvaros. Klasē notiks ar ekspozīciju saistītas nodarbības un pasākumi visdažādāko vecumu zinātkārajiem. Ekspozīcija “Grāmata Latvija” 1. septembrī būs atvērta no plkst. 10.00 līdz 17.00, un šajā dienā īpaši gaidīti apmeklētāji būs sākumskolas skolēni un viņu ģimenes, kam sagatavotas īpašas ekspozīcijas apmeklējuma grāmatas.

 

Virtakas ieža rakstus 1985. gadā atklāja dabas retumu pētnieks un publicists Guntis Eniņš ar biedriem, kas bija devušies ekspedīcijā gar Braslas upi jaunu, nezināmu alu meklējumos. Jau vairākus gadus G. Eniņš un LNB ir lolojuši ideju par īpašu goda vietu Virtakas rakstiem Gaismas pilī. Tie simbolizētu Latvijas grāmatniecības senāko posmu – rakstus, kas Latvijas teritorijā lietoti pirms un daļēji arī paralēli kristietības un alfabētu ieviešanai. Iecere ir likumsakarīgi attīstījusies līdz atsevišķas, radošām un izzinošām aktivitātēm veltītas telpas izveidei, lielāko uzmanību veltot visu vecumu skolēniem.

 

LNB un lasītavas 1. septembrī  būs atvērtas apskatei un lasīšanai no plkst. 10.00 līdz 20.00.

 

Dienas gaitā būs iespēja pieteikt ekskursiju pa bibliotēku, kā arī apmeklēt restorānu “Klīversala”.

 

LNB sadarbībā ar restorānu “Klīversala” aicina 1. septembrī ģimenes pusdienas apvienot ar labu darbu veikšanu! Apmeklējot restorānu “Klīversala”, kas piedalās akcijā „Aizved savējos uz restorānu un palīdzi citiem tikt uz skolu!”, tas ziedos 10% no dienas ienākumiem SOS ģimenēs augošo bērnu atbalstam un sagatavošanai skolas gaitām.