2015. gada 25. februārī plkst. 13.00 bērnu bibliotēkā “Vecliepājas rūķis” (Liepājā, Malkas ielā 4) notiks meistarklase “Kāzas latviešu literatūrā”. Par kāzu tradīciju daudzveidīgo atspoguļojumu latviešu literatūrā stāstīs Liepājas Universitātes Kurzemes Humanitārā institūta direktors, profesors Edgars Lāms.

Otrajā daļā uzstāsies Nīcas etnogrāfiskais ansamblis, kas izstāstīs, izdziedās bagāto Nīcas novada kāzu pūru. Kā pastāstīja vadītāja Laine Zeile, Nīca ir bagāta ar kāzu tradīcijām. Meistarklasē varēs dzirdēt par jaunā pāra lūkošanos, preciniekiem no brūtgāna puses, vietraugiem no līgavas puses, gatavošanos kāzām, 1.kāzu dienu jeb līkopiem (baznīcā braukšanu, svētkiem līgavas mājā, kāzu galdu), 2.kāzu dienu (pūra izpirkšanu, pušķošanu ar skāteriem, cimdiem, ceļu uz līgavaiņa māju, mičošanu līgavaiņa mājās, apdziedāšanos, guldīšanu, panāksnieku aizbraukšanu) un 3.kāzu dienu – jaunā pāra modināšanu.

Šī meistarklase notiek nozīmīgā laikā, jo 16. februārī rakstniekam Jēkabam Janševskim atzīmējama 150. dzimšanas diena. No 1889. līdz 1896. gadam J.Janševskis Nīcas Lejnieku skolā strādāja par skolotāju. Nīcā pavadītais laiks bija viens no nozīmīgākajiem posmiem viņa radošajā dzīvē. Vērojot nīcenieku dzīvi, rakstniekam radās iecere rakstīt romānu “Dzimtene”. Tāpat J.Janševskis sarakstīja vēsturisku apcerējumu “Nīca” (1928), kurā iekļauta nozīmīga informācija par pagastu, iedzīvotāju nodarbošanos, paražām, izglītību, veselības kopšanu un sabiedrisko dzīvi. Dzīvodams Nīcā, rakstnieks iepazina zemnieku dzīvi un latviešu folkloru. Bibliotēkā “Vecliepājas rūķis” būs skatāma izstāde par Jēkabu Janševski un viņa darbiem, kuros dzirksteļo Lejaskurzemes novada valodas bagātības. Tādēļ likumsakarīgi, ka meistarklasē viesies Nīcas etnogrāfiskais ansamblis.

Meistarklase notiek projekta “Latviešu godi Lejaskurzemē – vedību tradīcijas no senatnes līdz mūsdienām” ietvaros.

Projekts tiek realizēts ar Liepājas pilsētas pašvaldības iestādes “Kultūras pārvalde” finansiālu atbalstu.

Papildu informācija:

Kristīne Timermane

LiepU sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: 63423510; 22028204
E-pasts: pr@liepu.lv