Milzu bezprecedenta apjomos ir izvērsts grāmatu pirātisms, kura organizatori atklāti aicina Latvijas iedzīvotājus iesaistīties grāmatu skenēšanā un elektroniskā izplatīšanā, nosūtot ieskenētās grāmatas uz pirātu norādīto e-pasta adresi. Pirāti apgalvo, ka „ja katrs, kuram ir tāda iespēja, kaut vai lēnā garā izveidos sev interesējošo grāmatu elektroniskās versijas un ieliks tās tīklā, tad samērā īsā laikā kopīgiem pūliņiem var panākt to, ko pašreiz traucē negodīgais autortiesību likums un tajā ieinteresētie ļaudis: brīvu un neierobežotu piekļuvi vairumam grāmatu”.

 

Šajā sakarā Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde 2011. gada 16. novembrī ir uzsākusi jaunu kriminālprocesu par grāmatu neatļautu elektronisku publiskošanu bez autoru un izdevniecību attiecīgas atļaujas.

 

Šāda atklāta autortiesību pārkāpšana nebūtu iespējama nevienā no Eiropas valstīm.

Sākot jau ar bēdīgi slavenās e-bibliotēkas izveidošanu, Kultūras ministrijas pieļāvīgo attieksmi un daudzu Latvijas masu mediju uzsākto pirātisma aizstāvēšanas kampaņu, sabiedrībā tiek veidots viedoklis, ka grāmatu pirātisms nav noziegums, bet gan tehnoloģiskā revolūcija.

 

Tiek ignorēts fakts, ka šādi tiek grauti paši grāmatniecības pastāvēšanas pamati, jo tehnoloģiju attīstības laikmetā izdevēji līdzās tradicionālā formāta grāmatām izdod arī elektroniskās grāmatas, par kurām tiek maksāti gan nodokļi, gan licences maksājumi, gan autortiesību atlīdzība.

 

2011. gada 5. decembrī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā sākās process pret e-bibliotēkas izveidotājiem, kuri jau ir apsūdzēti tīšā autortiesību pārkāpšanā personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās. Šīs personas ir arī publiski vairākkārt apgalvojušas, ka pēc Latvijā izvietotā pirātiskā servera aresta vadīs savu darbību no citās valstīs izvietotiem serveriem.

 

2011. gada 9. decembrī plkst. 11:00 Latvijas Grāmatnieku Ģilde Kr. Valdemāra ielā 6, 3. stāvā organizē preses konferenci, lai informētu par aktuālo situāciju un nepieļautu, ka Latvija kļūst starptautiski slavena kā grāmatu pirātisma lielvalsts.