2015. gada 17. februārī plkst. 17.00 Ventspils Galvenajā bibliotēkā (Ventspilī, Akmeņu ielā 2) atklās mākslinieka Jāņa Kupča personālizstādi “Trausls zaķa miegs”.

Jānis Kupčs ir šobrīd viens no pazīstamākajiem Kurzemes gleznotājiem. Kopš 2002. gada kopā ar ģimeni dzīvo jūras krastā Sārnatē. Katru dienu divreiz veic 34,5 kilometru braucienu no Sārnates uz Ventspili un atpakaļ. Mākslas skola, keramikas ceplis Ventspils Amatu mājā (Jānis ir Tallinas Mākslas augstskolu beidzis keramiķis), simpoziju organizēšana…  Arī iešana jūrā pēc zivīm.

Jānis Kupčs apskaužami pratis izbrīvēt sev tik svarīgo rīta gaismas laiku, kad var domāt un gleznot, konsekventi ik pa diviem gadiem piedāvājot jaunu personālizstādi. Jo tepat jau viss ir, tikai jāsaņemas. Un pat trauslā miegā zaķi – gleznotāji taču var nosapņot savas gleznas.

Jānis Kupčs: “Iedomāsimies, ka esat zaķis. Kā gadījies, kā ne, jūs, laužoties cauri brikšņiem, pēkšņi attopaties lielceļa vidū. Ir patumšs un jums virsū traucas motocikls. Ņemat kājas pār pleciem un mūkat. Jūs esat apžilbis, neredzat, kas ir apkārt, tikai jožat, ko kājas nes. Ceļa stabiņi zib. Paveicas, ja priekšā ir ceļa līkums, tad jūs samanāt grāvi vai krūmus, kur iesprukt. Ja braucējs ir iejūtīgs, tas samazina ātrumu un uz brīdi izslēdz gaismas. Ja nē, zaķis skrien, kamēr elpa aizsitas un sirds trūkst…”

Izstāde “Trausls zaķa miegs” tapusi ar Ventspils domes un VKKF finansiālu atbalstu. Jāņa Kupča darbi Ventspils Galvenajā bibliotēkā būs apskatāmi līdz 31.martam.

 

 
Informācija:
Olita Šteinmane
Ventspils bibliotēkas direktores vietniece
E-pasts: olita.steinmane@ventspils.lv
Tālr.: 63623231