Sadarbībā ar grāmatu apgādu “Jumava” un Ungārijas vēstniecību Latvijā esiet laipni aicināti apmeklēt Magdas Sabo grāmatas “Mirklis” atvēršanas svētkus 30. janvārī plkst.17.00 Rīgas Centrālajā bibliotēkā (Brīvības ielā 49/53, 2. stāvā). Pasākumā piedalīsies Ungārijas vēstnieks Latvijā Ferencs Bāņai (Ferenc Bányai), grāmatu apgāda “Jumava” vadītājs Juris Visockis. Īpašs viesis pasākumā būs ungāru literatūras tulkotāja Elga Sakse. Fragmentus no Magdas Sabo grāmatas “Mirklis” lasīs Anta Rugāte. 


Magda Sabo ir pasaulē zināmākā mūsdienu ungāru rakstniece (1917-2007), kuras darbi tulkoti 42 pasaules valodās. Latviešu valodā ir iznākuši tādi slaveni romāni kā “Masku balle”(1977), “Abigaila” (1996), “Durvis” (1998), “Laumu princis Lala” (1998) “Uz Zeva sliekšņa” (2004), “Elīzai” (2007), “Cūku bēres” (2015), kurus no ungāru valodas tulkojusi Elga Sakse.  


Elga Sakse dzimusi 1930. gadā, Rīgā. Pati saka, ka ir no Austrumlatvijas, tomēr pēdējos piecdesmit gadus dzīvo Birzgales pagastā, kas atrodas Ķeguma novadā. Elga strādājusi gan par agronomi, gan grāmatvedi, tomēr savu radošo mūžu veltījusi tam, lai latviešu valodā tulkotu ungāru literatūru. Elgas pirmais tulkojums – stāstu krājums „Septiņi kreiceri” – ceļu pie lasītājiem sāka 1966. gadā. Bez viņas darba latviešu auditorija nebūtu iepazinusi ne Magdas Sabo romānus, ne Ferenca Molnāra lugu „Lilioms”, ne Erikas Bartošas grāmatu sēriju par Odziņu un Mārīti, ne arī daudzas citas ungāru literatūras grāmatas, kas Latvijā iemantojušas lielu popularitāti. 


Grāmatas “Mirklis” prezentācijā būs iespējams iepazīties ar plašāku ungāru literatūras darbu izstādi, kas Rīgas Centrālās bibliotēkas telpās būs aplūkojama līdz 28. februārim, kā arī Magdas Sabo izcilo devumu un atstāto literāro mantojumu. 
Visi laipni aicināti!

 

 
Informāciju sagatavoja:

Santa Rukmane

Rīgas Centrālās bibliotēkas

Pieaugušo literatūras nodaļas galvenā bibliotekāre

Tālr.: 67181018