LU Bibliotēkas Reto rokrakstu un izdevumu kolekcijā atrodami 17 dažādos gadsimtos radīti daudzveidīga satura pergamenti – dokumentu un grāmatu fragmenti. Pergaments ir apstrādāta āda, kuru izmantoja kā materiālu grāmatu un manuskriptu rakstīšanai. Tas īpaši iecienīts bija viduslaikos, to izmantoja juridiskos, vēsturiskos un arī liturģiskos manuskriptos.

Virtuālajā izstādē LU Bibliotēkas Reto rokrakstu un izdevumu kolekcijas pergamenti aplūkojamie pergamenti iedalāmi divās grupās – liturģiska  un laicīga satura tekstos. Izstādē eksponēti 9 liturģiska satura pergamenti – Bībeles, lūgsnu un dziedājumu fragmenti, kas radīti galvenokārt 14. un 15. gs. un 8 laicīga satura pergamenti,  piemēram, 17.gs. sastādīta testamenta fragments un Vīnē tapušais 16. gs. saimniecības grāmatas satura rādītājs.

Virtuālajā izstādē aplūkojamie pergamenti sniedz ne tikai vēsturisku priekšstatu par seno latīņu, vācu un spāņu valodu rakstības tehniku un stilu konkrētā gadsimtā, bet arī vizuālu baudījumu, jo katrs pergaments ir kā mākslas darbs ar izsmalcinātu kaligrāfiju. Daļai izstādē redzamo pergamentu pieejams arī to noraksts un tulkojums, kas atklāj pergamentos rakstīto vēstījumu.

 

Aicinām ikvienu iejusties pētnieka lomā, iepazīties ar pergamentu saturu un izbaudīt pergamentu senatnīgo auru!