Nozīmīga ir Latvijas un Kazahstānas iesaiste Eiropas Savienības un Centrālāzijas izglītības platformā, kurā Latvija ir vadošā ES valsts profesionālajā izglītībā. Šī platforma paver plašas pieredzes, zināšanu un prakses apmaiņas iespējas starp Latviju un Kazahstānu. Latvijas augstākās izglītības iestādēs studē vairāk nekā 300 studentu no Kazahstānas, kas ir 5% no visu ārvalstu studentu skaita.


Latvijas Universitāte ir noslēgusi divpusējās sadarbības līgumus ar 16 Kazahstānas augstskolām. 2018. gadā Latvijas Universitāte uzsākusi veiksmīgu sadarbību ar Kazahstānas studiju programmu “Boļašak” (bolasha – tulkojumā – nākotne), kura izveidota 1993. gadā.


Kazahstānas Informācijas centram dots ievērojamā kazahu domātāja un dzejnieka, kazahu literatūras pamatlicēja, Abaja (1845 – 1904) vārds. Abajs ir sekmējis kazahu kultūras tuvināšanos Eiropas kultūrai.


Kazahstānas Informācijas centrs “Abajs” piedāvā plašu grāmatu spektru par Kazahstānas literatūru, valodu, vēsturi, izglītību, zinātni un kultūru. Apmeklētājiem ir iespēja iepazīties ar mūsdienu Kazahstānas mākslinieku darbiem un tradicionālās mākslas priekšmetiem. Pateicoties modernai un ērtai videi, Informācijas centrs kļūs par ērtu platformu semināriem, konferencēm un radošām diskusijām.


“Kazahstāna, līdz ar informācijas centra atvēršanu, ir kļuvusi tuvāka Latvijai. Tagad mūsu valstis apvieno zinātnes, izglītības un kultūras tilts. Un mēs to varam stiprināt un pārvērst par plašu ceļu. Es esmu pārliecināta, ka Kazahstānas Informācijas centrs “Abajs” motivēs Latvijas jauniešus uzzināt vairāk par Kazahstānas kultūru un vēsturi,” norādīja Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas direktore Venta Kocere.


“Šis ir pirmais Kazahstānas kultūras un informācijas centrs Baltijas valstīs. Mūsu bibliotēka uzdāvināja centram vairāk nekā 200 izdevumus, kas palīdzēs iepazīt Kazahstānu, izprast mūsu valsts vēsturi un kultūru. Protams, tas ir tikai sākums un centrs būs izcila platforma, uz kuras pamata mēs varam organizēt rakstnieku, zinātnieku, žurnālistu un jauniešu apmaiņu vizītes,” akcentēja Kazahstānas Nacionālās Akadēmiskās bibliotēkas Lietotāju apkalpošanas nodaļas vadītāja Nurbala Tekesbajeva.


“Kazahstānas Informācijas centrs “Abajs” ir atklāts vienā no vecākajām Eiropas bibliotēkām. Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēka drīzuma svinēs 500 gadu jubileju, tāpēc ir ļoti patīkami, ka bibliotēkas fondi papildinās ar vērtīgiem informācijas resursiem par Kazahstānu. Blakus izglītojošai un informatīvai funkcijai, centrs kļūs par vietu, kur varēs tikties studenti no Latvijas un Kazahstānas. Jauniešu dialogs palīdzēs apvienot mūsu valstis un radīs priekšnoteikumus attiecību tālākajai attīstībai,” teica Kazahstānas Republikas vēstniecības Latvijā konsuls Kairats Kambarovs.


Informācijas centra svinīgas atklāšanas ceremonijas ietvaros tika parakstīts Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas un Kazahstānas Nacionālās akadēmiskās bibliotēkas sadarbības memorands, kurš paredz informācijas, pieredzes, un materiālu apmaiņu, kursu, izstāžu, diskusiju, semināru un konferenču rīkošanu un pētniecības projektu īstenošanu.


Kazahstānas Nacionālā akadēmiskā bibliotēka ir dibināta 2004. gadā un atrodas valsts galvaspilsētā – Nursultanā. Bibliotēkas fondu veido vairāk nekā 770 000 izdevumu, t.sk. retie izdevumi kazahu, arābu un krievu valodā. Kopš 2016. gada Kazahstānas Nacionālā akadēmiskā bibliotēka īsteno projektu, kura ietvaros tiek atklāti Kazahstānas literatūras un kultūras centri pasaules nozīmīgākajās bibliotēkās. Uz doto brīdi projekta ietvaros ir atklāti centri 31 pasaules valstī (t.sk. ASV, Japānā, Somijā, Čehijā, Ungārijā, Zviedrijā, Spānijā, Francijā, Itālijā, Vācijā, Bulgārijā u.c.), tagad arī Latvijā, LU Akadēmiskajā bibliotēkā.


Kazahstānas Informācijas centrs “Abajs” ir atvērts apmeklētājiem LU Akadēmiskās bibliotēkas darba laikā.


Centrs tika atklāts ar Kazahstānas vēstniecības Latvijā, Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas, Kazahstānas Nacionālās akadēmiskās bibliotēkas, Baltijas – Kazahstānas ekonomiskās attīstības asociācijas un uzņēmumu “Bridge” un “Eko Air” atbalstu.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Linda Eltermane

Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas

Starpkultūru dialoga centra vadītāja
Tālr.: 29782761

E-pasts: linda.eltermane.lu.lv