2019. gada 10. maijā plkst. 15.00 Raiņa un Aspazijas mājā (Rīgā, Baznīcas ielā 30) atklās izstādi “TAPETES” – Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas katedras studentu versiju par Raiņa un Aspazijas dzeju, kuru jaunie mākslinieki pārtulkojuši grafikas izteiksmes līdzekļiem.


Raiņa un Aspazijas mājā esošajā abu dzejnieku dzīvoklī aplūkojamas izteiksmīgas tapetes: ceriņu violetas ar jūgendstila ziedu rakstu, piparmētru zaļas ar vijīgu zieda ornamentu. Maigie, bet izteiksmīgie tapešu zīmējumi rosina iztēloties abu dzejnieku dzīvi, ikdienu, radošā darba dunu un laiskas atpūtas brīžus. Raibo tapešu sienas ir bijušas klātesošas abu dzejnieku dzejas darināšanas mirkļos.


Māksliniekiem tas radīja jautājumu: kā būtu, ja Raiņa un Aspazijas dzeja pārvērstos tapetēs? Ja dzejas valoda, pārvērsta vizuālā valodā, nokļūtu uz sienas?


Sadarbībā ar Raiņa un Aspazijas mājas muzeja speciālistiem 29 jaunie grafiķi tikuši katrs pie sava Raiņa vai Aspazijas dzejoļa, kuru linogriezuma tehnikā pārveidojuši simbolā. Katrs no simboliem savukārt vairākkārtīgi drukāts uz liela izmēra papīra loksnes, veidojot savdabīgu, unikālu, ar roku drukātu tapešu raksta fragmentu. Apjomīgā Raiņa un Aspazijas dzejai veltītā izstāde būs apskatāma no 10. maija līdz 31. augustam.


Izstādē piedalās: Anete Bajāre-Babčuka, Aina Bikše, Ivita Brūdere, Jūlija Blaževiča, Dina Danosa, Kristiana Doroščonoka, Mārtiņš Dziļums, Katrīna Eihe, Ingrīda Ivane, Linda Jākobsone-Viškere, Dace Guska, Maija Kikuste, Renāte Kloviņa, Elīna Krima, Rebeka Lukošus, Kristīne Martinova, Katerīna Namavīra, Svens Neilands, Valentin Orange, Liva Ozola, Evija Pintāne, Guna Poga, Aleksandra Runde, Santa Senkāne, Sanita Skalbe, Sanita Skvarnaviča, Patrīcija Māra Vilsone


Raiņa un Aspazijas mājas darba laiks: 10.00–17.00;

Slēgts – svētdienās, pirmdienās.

No 1. jūnija līdz 31. augustam, trešdienās muzejs atvērts no plkst. 12.00 līdz 19.00.


Foto un video materiāli tiks publicēti interneta resursos un izmantoti muzeju publicitātes pasākumos.


Vairāk informācijas: 

Zanda Rozenberga

Muzeja vadītāja

Tālr.: +371 67272643; +371 29254193;

E-pasts: zanda.rozenberga@memorialiemuzeji.lv