Tāpat tā arī demonstrēs LTV režisores Mārītes Balodes jauno dokumentālo filmu par LNB direktoru Andri Vilku un režisores Dainas Rašenbaumas filmas “Lielā pārcelšanās” televīzijas pirmizrādi. LTV arī turpmāk atspoguļos LNB notikumus, kļūstot par Gaismas pils televīziju.

Piektdien, 29. augustā, pulksten 19.00, dokumentālā filma “Lielā pārcelšanās” atspoguļos Latvijas Nacionālās bibliotēkas piecās ēkās filmēto materiālu, kas šodien jau ir vēsture. Filma dokumentē apstākļus, kādos līdz šim glabājās Nacionālās bibliotēkas krājums – vairāk nekā četri miljoni vienību grāmatu, karšu, skaņuplašu, nošu, dokumentu, mikrofilmu. Kadrā redzamas pēdējās darba dienas, kuras darbinieki, krājums un lasītāji aizvadīja vecajās telpās. Redzams, kā notiek krājuma atputekļošana un pārvietošana uz jauno ēku. Un tomēr tā nav filma tikai par šaurību, nolijušiem griestiem, iebrukušu grīdu un neaizsniedzamiem plauktiem…

Savukārt pulksten 19.30 pirmizrādi piedzīvos pazīstamās LTV režisores Mārītes Balodes jaunā dokumentālā filma “Es kāpt gribu kalnā visaugstākā… Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks”. Vēl pēdējos mēnešus “izložņājot” veco bibliotēku telpas un pagrabus, atvadoties no tām un fiksējot pirmos ienākšanas mirkļus jaunajā mājā, Andris Vilks kopā ar žurnālisti – režisori Mārīti Balodi un operatoru Aivaru Cānu, stāstot par bibliotēku, daudz pateiks arī par sevi, jo viņi ir viens vesels.

Filmas veidotāja M. Balode atklāj: “Dzejnieka V. Plūdona rindas, kas liktas videofilmas par LNB direktoru Andri Vilku virsrakstā, varētu arī turpināt …”ne spēka man pietrūks, ne bail man no kā”. Tās atbilst bibliotekāra Andra Vilka dzīves misijai, kas veidojusies “ar krampi” un pārliecību, spītību un klusu neatlaidību, un ko uzturējusi kolēģu un atbalstītāju mīlestība. Lielas, gadsimtu celtnes vienmēr tikušas celtas ne tikai ar naudu un darbu, bet arī ar spēju upurēties un upuriem. To zina un pazīst arī Andris Vilks, kas savā vīrišķībā par to ir vārdos skops, bet par ko runā Gaismas pils un atjaunotā bibliotekāru pašapziņa.”

Gaismas pils atklāšanas vakarā pulksten 21.00 raidījums “Kultūras dīvāns” ievadīs televīzijas skatītāju svinīgā notikuma noskaņās, bet jau pulksten 21.15 sāksies tiešraide no svētku pasākuma “Salasīšanās pie Gaismas pils”. Latvieši, kā zināms, ir dziedātāju un lasītāju tauta, tādēļ Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas Atklāšanas svētkos pie Gaismas pils visi aicināti kopā salasīties un sadziedāties no lielās grāmatas. Tajā apkopotas mūsu skaistākās dziesmas, kuras varēsim izdziedāt kopā ar kori “Kamēr…”, Ievu Akurāteri, Ditu Lūriņu, Aiju Vītoliņu, Jāni Stībeli, Valteru Frīdenbergu, Normundu Rutuli un citiem populāriem dziedātājiem.