Latvijas neatkarības atjaunošanas gadadienā, vienu dienu pēc Latvijas Nacionālās bibliotēkas Spāru svētkiem būvnieki un bibliotēkas darbinieki piedāvā iespēju aplūkot jauno ēku no līdz šim neierasta skatu punkta – tiks atvērts būvniecības žogs un visi interesenti varēs ielūkoties ēkas būvlaukumā.

Māris Saukāns, NBA valdes priekšsēdētājs: “Pēdējā gada laikā cilvēki pastiprināti interesējas par iespēju aplūkot būvi, katru nedēļu pie mums viesojas vairākas skolēnu un būvniecības studentu ekskursiju grupas, tāpēc izlēmām pēc spāru svētkiem dot iespēju ikvienam interesantam piekļūt bibliotēkas ēkai tuvāk kā ikdienā ierasts. Mēs ceram, ka arī turpmāk izdosies rīkot šādus notikumus un cilvēkiem, kam rūp Latvijas Nacionālās bibliotēkas nākotne, jau drīzumā varēs apmeklēt tradicionālās atvērto durvju dienas”.

LNB direktors Andris Vilks un dzejniece Inese Zandere no “Vēstījuma nākotnes lasītājiem”: “Jaunā bibliotēka – tā ir mūsu pārliecība par latviešu kultūras unikalitāti un vērtību, nacionālās valsts pastāvēšanas jēgu un nācijas dzīvotgribu… Bibliotēka ir iespēja. Mēs dodam iespēju visai Latvijai izmantot šos vārtus uz informāciju, iespēju jebkurā brīdī jebkurā Latvijas vietā saņemt informāciju no mūsu valsts bibliotēku bagātajiem krājumiem. Mēs padarām informāciju pieejamu ikvienam cilvēkam, neatkarīgi no viņa dzīvesvietas, sociālā stāvokļa, vecuma vai citiem kritērijiem. Mēs dodam iespēju aizvien lielākam cilvēku skaitam Latvijā šķērsot robežu starp labklājību un nabadzību, jo šī robeža ir izglītība. Mēs dodam iespēju ikvienam, neatkarīgi no materiālā stāvokļa, turpināt apgūt zināšanas jebkurā vecumā un radikāli mainīt savu dzīvi. Mēs pretojamies šaurības radītajam piespiedu elitārismam un beidzot ļaujam bibliotēkai īstenot savu demokrātisko būtību. Bibliotēkā mēs paši lasām savu nākotni.”

Ieeja būvlaukumā iespējama gan no Mūkusalas ielas, gan Uzvaras bulvāra puses, kur nākotnē būs Latvijas Nacionālās bibliotēkas galvenā ieeja. Turpat uz vietas cilvēkiem būs iespējams satapt gan būvniekus, gan bibliotēkas darbiniekus, lai uzdotu visus sev interesējošos jautājumus par bibliotēku un tās būvniecības gaitu.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvdarbus veic “Nacionālā Būvkompāniju apvienība”, ko veido trīs lielākie Latvijas būvuzņēmēji – SIA “Re&Re”, AS “RBSSKALS” un SIA “Skonto Būve”. Saskaņā ar līgumu, ko valsts ar būvuzņēmējiem parakstīja 2008. gada 15. maijā, bibliotēkas būvniecība izmaksās 114,6 miljonus latu. Bibliotēkas jauno ēku paredzēts atklāt 2012. gada novembrī. 2013. gadā paredzēta bibliotēkas pārcelšanās no sešām esošajām bibliotēkas ēkām, lai 2013. gada septembrī jaunā ēka pilnībā būtu pieejama apmeklētājiem. Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvdarbiem ikviens interesents var sekot tiešraidē – www.nba.lv, www.gaisma.lv un www.gaismaspils.lv.