Lielu soli nozares attīstībā oktobrī spēra divi lielākie sāncenši Apple un Microsoft. Kamēr “ābolu” kompānija prezentēja jaunāko veikumu iPad Mini ar 7.9 collu ekrānu, tās sīvākais konkurents pasauli iepazīstināja ar Windows 8 gala versiju, kas radīta visām platformām – datoriem, planšetdatoriem un viedtālruņiem.

 

Planšetdatoru galvenās priekšrocības ir kompaktais izmērs, ērtā vadība un iespēja lietot mobilo internetu. Latvijā planšetdatorus lieto jau 11% valsts iedzīvotāju, kas ir tikpat cik, piemēram, tādā tehnoloģiski attīstītā valstī kā ASV. Procentuāli Latvijā ir divas reizes vairāk planšetdatoru lietotāju nekā lielākajās Eiropas valstīs Vācijā (5%), Lielbritānijā un Francijā (abās pa 6%). Latvijā iekārtu izmantošanu veicina fakts, ka lielākā daļa planšetdatoru īpašnieku to lietošanā dalās ar ģimenes locekļiem. Šobrīd tikai viena trešdaļa valsts iedzīvotāju neredz argumentāciju planšetdatora iegādei, kamēr pārējie šādu iespēju pieļauj.

 

LMT viceprezidents mārketinga un attīstības jautājumos Ingmārs Pūķis: “No savas pieredzes varu teikt, ka tas ir stereotips, ka planšetdatorus lieto tikai tehnoloģiju entuziasti vai kungi uzvalkos. Planšetdators galvenokārt ir saziņas ierīce, kas ļauj ne tikai ērti un vienkārši sazināties, izmantojot e-pastu un sociālos tīklus, bet arī pārlūkot internetu. Ziņu lasīšana, aplikāciju lietošana, grāmatu lasīšana un video skatīšanās ir tikai daļa no tā funkcijām.”

 

Šobrīd ir pieejams plašs planšetdatoru klāsts dažādās cenu kategorijās. Iekārtas ražo ne tikai Apple un Samsung, bet arī virknes citu uzņēmumu. Apple iOS un Google Android kontrolētajā operētājsistēmu tirgū ielauzies Microsoft ar Windows 8, un sīvā globālo kompāniju cīņa nodrošina plašāku iekārtu pieejamību. Piemēram, jau šobrīd ir iespējams iegādāties planšetdatoru kopā ar 2GB datu pārraidi par ikmēneša maksu 10 LVL. Šo iespēju izmantojuši jau vairāki tūkstoši valsts iedzīvotāju.

 

Planšetdatoru pieejamību un funkcionalitāti veicina arī liels skaits bezmaksas aplikāciju jeb lietotņu. Pēc ASV pētniecības organizācijas Pew Research Center datiem – maksas aplikācijas izmanto tikai 14% planšetdatoru lietotāju. Ērtā planšetdatoru izmantošana veicina informācijas iegūšanas paradumu maiņu. Pew Research Center analītiķi norāda, ka trīs no desmit ierīču lietotājiem uzzina vairāk aktualitāšu nekā iepriekš. Tas veicina cilvēku informētību par norisēm sabiedrībā.

LMT pasūtītā pētījuma dati liecina, ka kopumā valsts iedzīvotāji ir informēti par galvenajām planšetdatoru priekšrocībām. Plašāku informāciju vēlētos tikai 15% Latvijā dzīvojošo. Zīmīgi, ka šajā rādītājā nav lielas atšķirības starp dzimumiem vai dzīvesvietām. Kaut gan informācija ir pieejama visiem, tomēr aktīvāki iekārtu lietotāji ir vīrieši (15%) un rīdzinieki (12%), salīdzinājumā ar 9% sieviešu un 6% ārpus Rīgas dzīvojošajiem valsts iedzīvotājiem.

 

Par LMT

 

Kopš LMT dibināšanas kopējie kapitālieguldījumi sasnieguši gandrīz 300 miljonus latu, turklāt katru gadu LMT iegulda mobilo sakaru tīkla attīstībā ievērojami vairāk līdzekļu nekā konkurenti. Tas ļāvis izveidot vienu no modernākajiem sakaru tīkliem Eiropā, kas nodrošina augstu pakalpojumu kvalitāti. 2011. gadā LMT infrastruktūrā investējis 18 miljonus latu, un šogad tiks ieguldīta identiska summa. 20 gadu laikā LMT valstij nodokļos samaksājis vairāk nekā 350 miljonus latu un dividendēs, tai skaitā pastarpināti, vairāk nekā 215 miljonus latus.

 

Kā augsts novērtējums LMT darbam ir daudzie apbalvojumi. LMT jau trešo gadu ir Uzņēmumu Reputācijas topa, Latvijas patērētāju Mīlētāko zīmolu un Latvijas iekārojamāko darba devēju topa augšgalā.