Rakstniece godalgota par savu 2016. gadā iznākušo romānu “Jūras sāļums”, kas šogad izdots arī latviešu valodā – Silvijas Brices tulkojumā to laidis klajā apgāds “Zvaigzne ABC”.

 

Romāns vēsta par četru jaunu cilvēku likteņiem Otrā pasaules kara pēdējā ziemā un balstās uz faktiem par bēgļu evakuācijas kuģa “Vilhelms Gustlofs” katastrofu 1945. gada 30. janvārī – visu laiku traģiskāko kuģa katastrofu ar vislielāko upuru skaitu. Šo kuģi, uz kura klāja atradās apmēram desmit tūkstoši kara bēgļu un ievainoto karavīru, 1945. gada 30. janvārī nogremdēja padomju zemūdene. Izglābās tikai nepilns tūkstotis pasažieru.

 

“Jūras sāļums”, tāpat kā Rūtas Šepetis iepriekšējie romāni “Starp pelēkiem toņiem” un “Papīra sapņi” izpelnījies “New York Times” bestsellera godu.

 

“Interese par šo darbu apliecina, ka cilvēki un viņu stāsti piešķir vēsturiskajai statistikai cilvēcisku seju, un pēkšņi mums rūp tie, kurus nekad neesam satikuši,” paziņojumā presei norādījusi rakstniece, atzīstot, ka ziņa par apbalvojumu viņu saviļņojusi.

 

1967. gadā dzimusī Rūta Šepetis plašu starptautisku atzinību izpelnījās jau ar savu pirmo romānu “Starp pelēkiem toņiem”, kas devis iespēju plašam lasītāju lokam iepazīt rietumvalstīs joprojām pasvešu tematu – Staļina režīma deportēto Baltijas valstu iedzīvotāju likteni, ļaujot to uzlūkot ar piecpadsmit gadus vecas lietuviešu meitenes acīm, kura kopā ar māti un mazo brāli 1941. gadā izsūtīta uz Sibīriju.

 

Viņas grāmatas izdotas vairāk nekā 50 valstīs un tulkotas 36 valodās.