Primo pieejams Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB), Latvijas Universitātes bibliotēkā (LUB), Rīgas Tehniskās universitātes Zinātniskajā bibliotēkā (RTU ZB) un Rīgas Stradiņa universitātes bibliotēkā (RSUB). Meklētājs Primo paredzēts informācijas meklēšanai akadēmiskos un drošticamos elektroniskajos resursos, kas tiek piedāvāti minētajās bibliotēkās. Primo darbību Latvijas bibliotēkās nodrošina KISC.

KISC īstenotā projekta ietvaros šobrīd ikvienam interesentam internetā pieejamas piecas lietotājam ērtas un mūsdienīgas Primo meklēšanas vides – katrai bibliotēkai sava, kurā var meklēt informāciju konkrētās bibliotēkas elektroniskajā katalogā, bibliotēkas veidotajās datubāzēs un arī starptautiskajās datubāzēs, kuras abonē konkrētā bibliotēka. Turklāt reģistrētajiem lietotājiem daudzu elektronisko žurnālu un grāmatu pilnie teksti pieejami tiešsaistē arī attālināti. Papildu katras bibliotēkas atsevišķajām meklēšanas vidēm, izveidota arī piektā – viena kopēja, visus resursus apvienojoša, KISC pārvaldīta tīmekļa vietne (šeit). Tajā iespējams meklēt informāciju visu minēto bibliotēku veidotajos resursos un dažādās starptautiskās brīvpieejas tiešsaistes datubāzēs.

Kā jau teikts, ar meklētāju Primo iespējams meklēt elektroniskajos resursos, kuri tiek veidoti LNB, LUB, RTU ZB un RSUB, piemēram, LNB Digitālajā bibliotēkā, kas lietotājam piedāvā tādas daudzveidīgas kolekcijas, kā periodikas datubāzi, karšu kolekciju, latviešu grāmatu kolekciju u.c. Arī liela daļa no šo materiālu pilnajiem tekstiem pieejama tiešsaistē attālināti. Tāpat meklēšana tiek piedāvāta minēto augstskolu – LU, RTU un RSU – bibliotēku noslēguma darbu un publikāciju datubāzēs. 

Lietotājam Primo vidē ir plašas iespējas meklēt gan vienkārši pēc atslēgas vārda, gan paplašināti. Atlasītajiem ierakstiem var pielietot daudzveidīgus filtrus, piemēram, atlasīt detalizētāk – pēc autora, izdošanas gada, valodas, kurā darbs pieejams, un citiem dažādiem kritērijiem. Tāpat meklēšanas procesā iespējams veidot savas izlases no atlasītajiem ierakstiem, pievienot tiem grāmatzīmes un sūtīt tos uz e-pastu. Primo lietotāji var meklēt arī visu lielo valsts nozīmes un augstskolu zinātnisko bibliotēku Kopkatalogā, kurā pieejama informācija par dažādiem bibliotēku krājumos esošiem resursiem – grāmatām, preses izdevumiem, rakstiem, notīm, rokrakstiem un audiovizuāliem materiāliem. Turklāt minēto četru bibliotēku reģistrētajiem lasītājiem Primo meklēšanas vidē iespējams attālināti veikt arī grāmatu pasūtījumus.

Visas četras bibliotēkas, kurās ieviests meklētājs Primo, strādā ar bibliotēku informācijas sistēmu Aleph.  Gan Primo, gan Aleph izstrādājis vadošs starptautiska mēroga uzņēmums ExLibris, kas piedāvā vēl daudzus dažādus tehnoloģiskos risinājumus bibliotēku un informācijas centru vajadzībām. Šobrīd Eiropas Komisija parakstījusi starpinstitucionālu sadarbības līgumu ar uzņēmumu ExLibris par programmas Primo piegādi arī desmit Eiropas Savienības iestāžu bibliotēkām, tai skaitā Eiropas Komisijas, ES Padomes, Eiroparlamenta u.c. bibliotēkām.

 

 
Informāciju sagatavoja:

Ilma Elsberga

Kultūras informācijas sistēmu centra projekta vadītāja asistente

Tālr.: 7844902

E-pasts: ilma.elsberga@kis.gov.lv