Kā norāda zinātnieki no Norvēģijas Dabaszinātņu un tehnoloģiju universitātes, saikne starp kultūras baudīšanu un labsajūtu abiem dzimumiem ir mazliet atšķirīga – vīriešu apmierinātību ar dzīvi lielākoties nodrošina koncertu un mākslas izstāžu apmeklēšana, savukārt sievietes labāk tiek galā ar stresu un nomāktību, ja tās pašas nodarbojas ar mākslu.

 

Pētījuma gaitā tika ievākta informācija par 50 797 pieaugušiem norvēģiem. Pētījuma dalībniekiem tika uzdoti jautājumi par viņu brīvā laika pavadīšanas ieradumiem, kā arī veselību un subjektīvo apmierinātību ar dzīvi. Tāpat respondenti atbildēja uz jautājumiem par depresijas un trauksmes līmeni.

 

Interviju analīzes rezultāti pavēra pārsteidzošu ainu – saikne starp kultūras aktivitātēm un apmierinātību ar dzīvi izrādījās nepārprotama, turklāt tā bija spēkā neatkarīgi no aptaujāto izglītības un materiālās labklājības. “Izskatās, ka piedalīšanās kultūras pasākumos ir saistīta ar labu veselību, zemu depresijas līmeni un apmierinātību ar dzīvi, neatkarīgi no dzimuma,” vēsta žurnālā “British Medical Association’s Journal of Epidemiology and Community Health” publicētais pētījums.

 

“Rezultāti liecina, ka kultūras aktivitātes var tikt uzskatītas par nozīmīgām veselības uzlabošanā un aprūpē,” secinājuši norvēģu zinātnieki.