23. martā plkst. 18.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Baltijas Austrumāzijas pētniecības centra (AsiaRes) bibliotēkas lasītavā (M stāvā) notiks prof. Dr. Franka Kraushāra lekcija “Mīti un to transformācija Ķīnā no senajiem laikiem līdz moderno mediju kultūrai”. Ieeja bez maksas.

 

Ķīnai ir bagāta mitoloģija, kas tomēr Rietumu pasaulē līdz mūsdienām paliek maz pazīstama. Tas, šķiet, vismaz daļēji saistās ar to, ka šīs kultūras literatūra, kas pasaules literatūras mērogā ir visapjomīgākā un tradīcijām bagātākā, mītus gandrīz nekad neizklāsta episkajā plašumā, bet parasti fragmentārajā, lakoniski sausajā valodā, kura šķietami neliecina par pašu mītu dzīvību.

 

Tomēr 20. gs. gaitā un līdz mūsdienām neskaitāmi daudz kultūras darbinieku gan Ķīnā, gan ārpus tās ir adaptējuši mītus jaunajiem plašsaziņas medijiem, atklājot tajos jauno patiesību. Vienlaicīgi antropologi, etnogrāfi un arheoloģi nepārtraukti atklāj jaunas liecības par līdz šim vērā neņemtiem mītu variantiem vai nu mutiskajās tradīcijās, vai nu sakarā ar līdz šim neizpētītajiem literāriem materiāliem, kas papildina vai arī būtiski izmaina impērijas ortodoksālos uzskatus par mītu nozīmi Ķīnas kultūrā.

 

Lekcijā vispirms tiks aplūkoti daži ievērojamākie mīti saistībā ar literāro tradīciju mitoloģisko tēlu, pēc tam tiks piedāvāti ieskati dažādos modernajos un mūsdienu darbos, kas mītiem piešķir pavisam citu izteiksmes spēku.