Izstāde notiks no 10.oktobra līdz 14.oktobrim.

 

LIAA un Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociācija (LPUA) aicinājumam piedalīties Latvijas stendā Frankfurtes grāmatu izstādē atsaukušies vairāk nekā desmit uzņēmumi.

 

Kā paskaidroja Vilistere-Lāce, Latvijas nacionālā stenda koncepts atbilstoši īrētajam laukumam paredz ne vairāk kā sešu uzņēmumu dalību šajā izstādē, tāpēc dalībai izstādē nacionālajā stendā tika apstiprināti uzņēmumi, kuri ieguva augstāko punktu skaitu atbilstoši noteiktiem kritērijiem – uzņēmuma apgrozījumam 2010.gadā, produkta vai pakalpojuma esamībai, eksportam no apgrozījuma, mājaslapai, kompānijas aprakstam, sadarbības partnera aprakstam un pamatojumam par nepieciešamību piedalīties izstādē.

 

Šogad Latvijas uzņēmumu kopstendā piedalīsies tipogrāfija “Veiters”, “Latvijas Literatūras Centrs”, “Jāņa Rozes apgāds”, apgāds “Kontinents”, tipogrāfija “Preses nams Baltic”, Valmieras tipogrāfija “LAPA” un apgāds “Zvaigzne, kā arī līdzorganizators – Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociācija.

 

Uzņēmēji parasti ir ļoti ieinteresēti piedalīties nozaru izstādēs, jo tās paver iespēju dibināt jaunus kontaktus un noslēgt darījumus. “LIAA piedāvātais modelis – dalība nacionālajā stendā – uzņēmējiem ļauj ietaupīt gan ievērojamus finanšu resursus, jo parasti dalība starptautiskās izstādēs ir ļoti dārga, gan arī atrisina organizatoriskos jautājumus,” uzsver LIAA pārstāve.

 

Vilistere – Lāce pastāstīja, ka LIAA speciālisti palīdz uzņēmumiem sagatavoties un piedalīties izstādēs, veicot pirms izstādes tiešo mārketingu, lai piesaistītu stendam ārvalstu kompānijas kā apmeklētājus, kopā ar uzņēmumiem strādā stendā, tiekoties ar potenciālajiem sadarbības partneriem.

 

Latvijas uzņēmumu dalība nacionālajā stendā tiek rīkota Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) Ārējo tirgu apgūšanas atbalsta programmas projektā “Nozaru nacionālie stendi starptautiskajās izstādēs ārvalstīs un eksporta konsultācijas”.

 

“LIAA atbilstoši 2010.gada 21. septembra Ministru kabineta noteikumiem nr.887 Latvijas uzņēmumiem nodrošinās izstādes platības nomas, stenda konstrukcijas izgatavošanas un uzstādīšanas izmaksas, kas sasniedz 24 486,12 latus,” informēja Vilistere-Lāce.

 

Papildus izdevumi, ar ko jārēķinās, uzņēmumam piedaloties izstādē, ir mārketinga materiālu transportēšanas izmaksas, kā arī izstādes dalībnieku ceļa un uzturēšanās izmaksas – tās iespējams atgūt 50% apmērā, piesakot projektu ES struktūrfondu atbalsta projektā “Ārējo tirgu apgūšana – ārējais mārketings”.

Apgāda “Kontinents” valdes priekšsēdētājs Oļegs Mihaļevičs pastāstīja, ka pagājušajā gadā izstādes laikā veiksmīgi pārdotas autortiesības uz apgāda izdevumiem – darījumu summu gan viņš neatklāja, aizbildinoties ar komercnoslēpumu. Arī šogad apgāds plāno sekmīgi nodibināt kontaktus un iesaistīties jaunos projektos.

 

Pēc Mihaļeviča teiktā, līdzdalība izstādē apgādam izmaksā aptuveni 1000 latu – divu trīszvaigžņu viesnīcas cena, kas parasti esot ap 50 eiro (aptuveni 35 latiem), izstādes laikā vairākas reizes pieaugot un esot sākot no 300 eiro (aptuveni 210 latiem) par nakti, papildus tam uzņēmumam ir jāmaksā par aviobiļetēm un par biļetēm uz izstādi.

 

ES struktūrfondu atbalsta projektam “Ārējo tirgu apgūšana – ārējais mārketings” apgāds pēc dalības izstādē pieteicies, lai atgūtu 50% izdevumu, taču nācies secināt, ka birokrātisko procedūru dēļ tas neatmaksājas, turklāt 50% izdevumu nav izdevies atgūt. Apgāda “Kontinents” valdes priekšsēdētāja pieredze liecina, ka sadarboties Eiropas Savienības projektos “pa tiešo” ar Briseli ir daudz vienkāršāk nekā ar Latvijas starpniecību.

 

Latvijas uzņēmumu kopstends tiek veidots jau otro gadu pēc kārtas.

2011.gadā izstādē “Frankfurt Book Fair 2011”, kas norisinājās no 12.oktobra līdz 16.oktobrim, LIAA organizētajā Latvijas nacionālajā stendā piedalījās izdevniecības – apgāds “Zvaigzne ABC”, apgāds “Kontinents’ , apgāds “Jumava”, un tipogrāfijas – “Preses Nams Baltic” un “Veiters Korporācija”, kā arī Latvijas Literatūras centrs, Latvijas Grāmatizdevēju asociācija un Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociācija.

 

Frankfurtes grāmatu izstāde ir viena no būtiskākajām grāmatu nozares izstādēm pasaulē, kuru ik gadu apmeklē ap 300 000 cilvēku no vairāk kā 100 pasaules valstīm. Izstādē ar stendu piedalās vairāk nekā 7 400 uzņēmumu, bet izstādes aktivitātēm seko vairāk nekā 10 000 žurnālistu.