Izstāde “1514.Grāmata.2014” ir piedzīvojusi ļoti lielu sabiedrības un bibliotēkas apmeklētāju uzmanību. “Sākotnēji mums bija bažas par to, vai spēsim ar šādu izstādi uzrunāt plašu auditoriju,” stāsta izstādes koncepcijas autors Gustavs Strenga. „Lielā interese par izstādi apliecināja, ka augstvērtīgs un saistošs, saprotami pasniegts saturs var uzrunāt arī tos, kuri par laikmetu pirms 500 gadiem Eiropā zina maz. Ar grāmatu palīdzību mēs iepazīstinājām izstādes skatītājus ar kultūru, kura ir ietekmējusi arī mūs, 21. gadsimta cilvēkus,” norāda G. Strenga.

“Latvijas Nacionālā bibliotēka ir pierādījusi, ka spožas idejas var rast piepildījumu un senas grāmatas papildinātas ar mūsdienu tehnoloģijām var sniegt aizraujošu vēstījumu un kļūt par vesela laikmeta spilgtu ilustrāciju. Vislabāko atzinību dzirdēju no kāda franču vēsturnieka: “Šī grāmatu izstāde man beidzot ļāva pilnībā iepazīt un izjust laiku pirms pieciem simtiem gadu”,” pauž izstādes kuratore Astrīda Rogule.
 
Izstāde ir spilgts Rīgas – Eiropas kultūras galvaspilsētas gada notikums, kurš veiksmīgi iekļāvās vairāku lielu izstāžu ciklā. Jāatzīmē, ka “1514.Grāmata.2014” ir lielākā seno grāmatu izstāde Latvijas vēsturē un notikums arī Eiropas mērogā.

Ekspozīcija kā trešā ceturkšņa kultūras notikums tika nominēta Latvijas sabiedrisko mediju kultūras balvai “Kilograms kultūras”.

Izstādi šī gada 1. jūlijā atklāja Latvijas valsts prezidents Andris Bērziņš un Austrijas Republikas prezidents Heincs Fišers. To apmeklējušas daudzas oficiālas amatpersonas un goda viesi, viņu vidū: Zviedrijas kroņprincese Viktorija, Nīderlandes princese Laurentīna, kā arī Vācijas Bundestāga prezidents Norberts Lamerts.

Kā liecība par šo vērienīgo izstādi paliks izstādes katalogs, kurš tiks drīzumā izdots.

Pašlaik izstādē ir redzamas vairāk kā 70 grāmatas no 13 Eiropas bibliotēkām, bet sākotnēji projektā bija iesaistītas 18 dažādas bibliotēkas.

Izstādes veidotāji: LNB direktors un idejas autors Andris Vilks, projekta vadītāja Astrīda Rogule, koncepcijas autors Dr. Gustavs Strenga, māksliniece Dace Džeriņa, arhitekte Guna Akona, koncepcijas un tekstu līdzautors Andris Levāns, koncepcijas līdzautors Dr. Jānis Krēsliņš jun.

Izstādi atbalsta Latvijas Nacionālā bibliotēka, nodibinājums “Rīga 2014”, Austrijas Republikas vēstniecība, Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē sekretariāts, Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Latvijas Valsts prezidenta kanceleja, Rīgas dome.

Izstādes darba laiki:
P. 12:00-20:00
O.-Pk. 12:00-20:00
S., Sv. 10:00-17:00

Papildu informācija:
Gustavs Strenga
Vadošais pētnieks
Komunikācijas un mārketinga nodaļa
Latvijas Nacionālā bibliotēka
Tel.: +371 26470331
E-pasts: gustavs.strenga@lnb.lv