Ceturtdien, 3. martā plkst. 13.00 Grāmatnieku ģildes stendā LNB iepazīstinās ar divām digitālajām kolekcijām: “Zudusī Latvija” un “Latviešu Dziesmu svētki (1864-1940)”. “Zudusī Latvija” aptver unikālu informāciju par zudušām un izmaiņu skartām Latvijas kultūrvēsturiskām vērtībām. Tā satur digitalizētas senu zīmējumu kopijas, atklātnes un fotogrāfijas no 19.gadsimta beigām līdz mūsdienām un aprakstus par arhitektūras un mākslas pieminekļiem, pilsētu un apdzīvotu vietu skatiem, sabiedriskajām ēkām saimnieciskajām būvēm, infrastruktūras objektiem, Latvijas iedzīvotāju mājvietām, lauksaimniecības celtnēm, dabas objektiem u.c. Kolekcijā dokumentēta arī Latvijas sabiedrības ekonomiskā, sociālā un kultūras dzīve kopš 19.gadsimta otrās puses. Kolekcija tapusi sadarbībā ar Latvijas atmiņas institūcijām – bibliotēkām, muzejiem, kultūras mantojuma aizsardzības un saglabāšanas organizācijām, kā arī ar privātpersonām. LNB aicina ikvienu iesaistīties turpmākā digitālās kolekcijas “Zudusī Latvija” veidošanā, papildinot aprakstus, kā arī iesūtot jaunus attēlus un fotogrāfijas.

Tāpat ceturtdien plkst. 13.30 tiks prezentēta kolekcija “Latviešu Dziesmu svētki (1864-1940)”, kas piedāvā iepazīties ar materiāliem par Dziesmu svētkiem, sākot no pirmajām dziesmu dienām Dikļos 1864.gadā līdz Latgales Dziesmu svētkiem 1940.gadā. Kolekcijai par pamatu izraudzīta trimdas muzikologa Valentīna Bērzkalna grāmata “Latviešu Dziesmu svētku vēsture. 1864-1940”. Digitālajā kolekcijā aplūkojami tādi autentiski dokumenti kā Dziesmu svētku vadoņi, kuros atrodami apraksti par svētku organizēšanu, īsas mūziķu biogrāfijas, svētku norises plāni, koncertprogrammas, dziesmu teksti, koru un dziedātāju saraksti un daudz kas cits. Dziesmu svētku fotogrāfijas, atklātnes un plakāti no LNB krājuma veido digitālās kolekcijas vizuālo daļu.

LNB piedalīsies arī  Eiropas Savienības projekta ARROW prezentācijā, kas paredzēta plkst. 14.00

Visi interesenti ir aicināti apmeklēt LNB jaunās ēkas Gaismaspils prezentāciju, kas notiks 3.martā plkst. 15.00. Ēkas celtniecība tika uzsākta 2008.gadā un tā paredzēta kā daudzfunkcionāls izglītības un kultūras centrs. Mūsdienu digitālajā laikmetā būtiski mainās bibliotēkas attiecības ar tās lietotāju – attālinātie pakalpojumi, čats, piekļuve elektroniskajiem resursiem tiešsaistē, – tomēr ir būtiski iemesli, kas nosaka telpas lomu bibliotēkas pakalpojumā. Gaismaspilī būs iespējams izmantot pieejamos publicētos materiālus un rokrakstus, lietot digitālos resursus, piedalīties pasākumos, semināros un konferencēs, klausīties ierakstus un apmeklēt kamerkoncertus un izrādes, apskatīt izstādes un Latvijas Grāmatniecības muzeja kolekciju, piedalīties izglītības un kultūras programmās, lai mācītos, strādātu vai vienkārši labi pavadītu laiku.

Sestdien, 5.martā  no plkst. 12.00 – 14.00 notiks lasīšanas maratona 2010 noslēguma pasākums. Veselu gadu Bērnu žūrija ir rūpīgi strādājusi un nominējusi populārākās bērnu grāmatas. To autori, ilustrētāji, tulkotāji un izdevēji tiks sveikti Lielajos lasīšanas svētkos. Devīto reizi organizējot šo pasākumu LNB Bērnu literatūras centrs vēlas visiem dalībniekiem, vietējo Bērnu žūriju delegātiem, dot pozitīvu impulsu nākamajam lasīšanas un vērtēšanas posmam. Katrs programmā iesaistītais personīgi sekmē lasīšanu un rāda piemēru citiem!

No 3 – 5.martam no plkst. 10.00 – 18.00 un 6.martā no plkst. 10.00 – 17.00 Latvijas Nacionālā bibliotēka nodrošinās grāmatu svētku apmeklētāju iecienītā Grāmatu maiņas punkta darbību.

Esat laipni aicināti piedalīties!