Kā jau ierasts, starp balvai pieteiktajiem darbiem dominē tulkojumi – tādu šogad ir 17. Arī dzejoļu krājumi pieteikti kuplā skaitā. “Šogad ir laba raža dzejā – 11 grāmatas, un te konkurence tiešām būs nopietna,” norādīja Starptautiskās Rakstnieku un tulkotāju mājas vadītāja.

 

Tāpat ir iesniegti septiņi prozas darbi un pieci darbi, kas tapuši dokumentālās prozas žanrā. “Iespējams, kāds no šiem darbiem varētu iegūt specbalvu. Taču tas būs nevis netikšanas dēļ kādā kategorijā, bet sava spilgtuma dēļ,” sacīja Konste, piebilstot, ka “Latvijas Literatūras gada balvai 2013” pieteikti arī seši Latvijas autoru oriģinālliteratūras darbi bērniem, kā arī piecas debijas literatūrā.

 

Literatūras gada balva tiek piešķirta arī par mūža ieguldījumu Latvijas literatūrā. Kā pastāstīja Konste, šogad apbalvojumam ir diezgan daudz pretendentu. “Viņu vidū ir viens tāds īpaši spēcīgs kandidāts, bet jāgaida, ko izlems žūrija,” izteicās Starptautiskās Rakstnieku un tulkotāju mājas vadītāja.

 

Viņa norādīja, ka “Latvijas Literatūras gada balvas 2013” nominanti tiks paziņoti aprīļa sākumā, bet mūža balvas ieguvējs varētu būt zināms agrāk.

 

Kā ziņots, 2013. gadā izdotus autordarbus varēja pieteikt tādās kategorijās kā labākais dzejas darbs, labākais prozas darbs, labākais Latvijas autora oriģinālliteratūras darbs bērniem, labākais ārvalstu literatūras tulkojums latviešu valodā un spilgtākā debija literatūrā. Tāpat tiks izvērtēts mūža ieguldījums Latvijas rakstniecībā.

 

Balvas ekspertu komisijā strādās deviņi nozares profesionāļi – literatūrkritiķe un tulkotāja Ieva Kolmane, dzejniece Anna Auziņa, portāla “satori.lv” redaktors Ilmārs Šlāpins, rakstniece Dace Rukšāne-Ščipčinska, dzejnieks, literārās izglītības programmas “Literārā akadēmija” vadītājs Ronalds Briedis, tulkotāja Ieva Lešinska-Geibere, dzejnieks un tulkotājs Jānis Vādons, literatūrzinātnieks Raimonds Briedis un literatūrkritiķis, dzejnieks Arvis Viguls.

 

“Latvijas Literatūras gada balvu 2013” pasniegs 24. aprīlī. Jaunumi saistībā ar balvu tiks publicēti mājaslapā “www.laligaba.lv“.

 

Latvijas Literatūras gada balva ir nozīmīgākais gada notikums literatūras nozarē Latvijā. 2001.gadā tika sākta tradīcija ik gadu izvērtēt literāro veikumu un piešķirt balvas literatūrā, kas uzskatāmas par profesionālāko novērtējumu un atzinību izcilākajiem darbiem, kuri gada laikā nākuši klajā Latvijas rakstniecībā. Kopš 2010.gada par balvu rūpējas Latvijas Rakstnieku savienība, Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja un Latvijas Literatūras centrs.