Gada izskaņā tika atzīmēti Latvijas interneta projektu sasniegumi kā vietējā, tā arī starptautiskā mērogā. Pēc ārzemju ekspertu domām, Baltijā valstīm, tai skaitā Latvijai ir augsts potenciāls, taču lai arī nākotnē gūtu panākumus ir jāturpina atbalstīt un veidot start-up nozares infrastruktūra.

 

Infogr.am gatavo savai miljonu lielai auditorijai pasaulē pirmo video-infografiku rīku

 

Latvijas startup Infogr.am lietotāju skaits decembrī sasniedza vienu miljonu. Kopā lietotāji ir izveidojuši vairāk nekā 1.6 miljonu infografiku, kas ir sasnieguši 7 miljoni unikālo skatījumu mēnesī. Kas ir 233% pieaugums no 2013. gada aprīļa, kas liecina par ikmēneša 33% pieaugumu. Pašlaik Infogr.am gatavo pirmo pasaulē video-inforgafiku veidošanas rīku, kas būs tikpat viegli lietojams kā prezentācijas sagatavošana. Viss, kas ir vajadzīgs lietotājam – pievienot tekstu, attēlus, datus un nospiest pogu “izveidot video”. Visi ielādētie objekti tiks pārveidoti par video animāciju. Lai kļūtu par vienu no pirmajiem video-infografiku veidotājiem ir nepieciešams iepriekš pieteikties www.infogr.am/video/.

 

Avots: http://ej.uz/infogr-am-previews-video, http://ej.uz/video-infographic

 

Latvijas startups Infinite Software ir izstrādājis jaunu bizness-stratēģijas spēli

 

Latvijas startup kompānija Infinite Software izstrādājusi ekonomikas stratēģijas spēli Merc, kas ir orientēta uz Anglijas un Krievujas tirgiem. Šobrīd spēle, kas tika būvēta par pamatu Merc spēles izstrādei, ir lejuplādēta 30 000 reižu, visvairāk ticis lejuplādēts Vācijā un Krievijā. Merc galvenā ideja – preču pārdošana un pikšana apstākļos, kurus ietekmē gan pats spēlētājs, gan viņa pretinieki. Spēles izstrādātāji salīdzīna to ar šahu, jo spēlejot ir nepieciešams pārdomāt vairākus soļus uz priekšu. Spēles mērķis – maksimizēt savu peļņu vai arī kļūt par visiespaidīgākā sortimenta īpašnieku.

 

Avots: http://ej.uz/biznes-strategija

 

Nosaukti konkursa “Platīna pele 2013” uzvarētāji

 

Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) savas ikgādējās konferences gaitā ir izvērtejusi Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģijas (IKT) gatavību konkurēt Eiropas Savienībā, ka arī pasniedza balvas dažādās “Paltīna pele 2013” konkursa nominācijās.

 

Nominācijā “Elektroniskie pakalpojumi” balvu saņēma Infogram kompānijas izstrādātā aplikācija datu vizualizācijai Infogr.am. Par labāko kategorijā “E-biznesa risinājumi un inovācijas” tika atzīta Jelgavas pilsētas skolēnu un iedzīvotāju personalizēta e-karte, izveidota pēc “Jelgavas autobusa parka” pasūtījuma – kartes galvenais izstrādātājs ir “SEB banka”.

 

Īpašu balvu par interneta attīstību Latvijā iegūva Lattelecom valdes priekšsēdētajs Juris Gulbis, bet par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas īpašas balvas iegūvēju kļuva mājas lapa likumi.lv. LTRK balvu ieguva projekts “Profesiju pasaule”. Šogad dalībai “Platīna pele 2013” konkursam tika iesniegti 54 iesniegumi.

 

Avots: http://ej.uz/Platina-pele-2013

 

StartUp Latvia izveidoja savu telpu Spīķeru radošajā kvartālā

 

Startup atbalsta organizācija Startup Latvia atvēra jaunu StartupLatvia Space biroju centru Spīķeru kvartālā, kurā jau notika konference Wildfire. StartupLatvia Space ir atvērts visiem uzņēmumiem, neatkarīgi no to darbības sfēras. Organizatori piedāvā līdz 150 darbavietu, bezmaksas wi-fi, kafiju, pastkastīšu un skapju nomu, autostāvvietu un citus pakalpojumus. Visas telpas Startup Latvia aprīkoja ar pašu spēkiem un līdzekļiem.

 

Avots: http://ej.uz/StartupLatvia-centr

 

Fastr piedāvā baudīt grāmatu lasīšanu jebkuros laika apstākļos

 

Latvijā izveidota mobīlā aplikācija Fastr Books aplikācija tika adaptēta priekš iPhone. Tagad to var izmantot pat aukstākājos laika apstākļos, lietojot parastus cimdus. iPhone sānu pogas ir progrmmētas tā, lai ar to palīdzību varētu pāršķirstīt lapas. Fastr iPhone aplikācija tika palaista 2013.gada decembrī un strauji iegūva popularitāti. Uz šo brīdi tikusi lejuplādēta vairāk nekā 220 000 reizes, bet lasamo grāmatu skaits, saskaņā ar Fastr datiem ir 500 000 – 1 000 000.

 

Avots: http://ej.uz/find-and-read-books-fastr

 

Capitalia piedāvā interaktīvo kalkulatoru biznesa novērtēšanai

 

Finanšu konsultāciju kompānija Capitalia decembrī palaidusi jaunu vietni – Biznesavertiba.lv. Šis ir bezmaksas rīks, kurš palīdzēs jebkuram uzņēmumam saņemt sava vai jebkāda cita biznesa vērtības novērtējumu. Lietotāji var paši ievadīt uzņēmuma finanšu rādītājus un aprēķināt to vērtību, kā arī izmainīt ievadītus parametrus, lai redzētu kā tie ietekmē novērtējuma rezultātus. Papildus portāla apmeklētāji var iepazīties ar biznesa novērtēšanas vispārīgo informāciju (metodoloģija, novērtēšanas piemēri), kā arī uzzināt kā paaugstināt uzņēmuma tirgus vērtību. Projekta veidošana ir Capitalia uzņēmuma iniciātīva un tās galvenais mērķis ir popularizēt zināšanas un izprātni par biznesu uzņēmēju vidē. Portāla saturs ir izstrādāts ņemot vērā Capitalia pieredzi biznesa novērtējumā un uzņēmumu pirkšanas-pārdošanas darījumu veikšanā.

 

Avots: http://ej.uz/estimate-business

 

Zviedrijā tiek bloķēta pieeja Ask.fm tīklam

 

Zviedrijas pilsētā Luleo tika nobloķēta pieeja Latvijā izstrādātam sociālajām tīklam Ask.fm. Galvenais cēlonis ir tas, ka portālā var viegli noslēpt savu identitāti un rīkoties anonīmi. Galvenokārt nepatikšanas izraisa anonīma iebiedēšana, seksuāla rakstura tīkošana, izsmiešana un ne visai glaimojošie komentāri. Atgādināsim, ka Ask.fm ir jautājumu un atbilžu platforma, palaista 2010. gadā un šobrīd tai ir ap 80 miljonu reģistrēto lietotāju.

 

Avots: http://ej.uz/askfm-block

 

The Huffington Post atzīmēja Latvijas izstrādātāju un Baltijas IT industrijas iespējas

 

The Huffington Post žurnālists Bills Robinsons pēc intervijas ar Scandiweb dibinātāju Antonu Sapriko atzīmēja, ka Rīgai, tāpat kā ES telekomunikāciju kompāniju vairākumam, ir visas iespējas un kompetence programmēšanai. Scandiweb ir izstrādātāju komanda ar pieredzi vairāk nekā 175 projektos 15 pasaules valstīs. Šobrīd kompānijai ir vairāk nekā 50 darbinieki Rīgā. Scandiweb ir iespējas pieņemt gan programmētājus-iesācējus, gan pasaules līmeņa professionāļus. Kā ziņo Sapriko kungs: “Scandiweb uzņēmums ir orientēts uz Magento, to associātīviem partneriem un vienu no lielākiem pasaules Magento aģentūrām”.

 

Kā zināms Magento ir pasaules prestižāko zīmolu atzīta e-komercijas platforma. Scandiweb fokusējas uz e-komercijas un web-lapu iespējām un kļuva par galvenajiem speciālistiem e-komercijas web-risinājumu realizētājiem tādiem zīmoliem kā Puma, Avis, Diesel, Lego, NASDAQ, Pandora, Qatar Air, Loreal un Metallica.

 

Avots: http://ej.uz/huffingtonpost-scandiweb

 

TNS Latvia: tikai 24% uzņēmumu vadītāju uzskata, ka IT-risinājumi ietekmē viņu biznesa konkurētspēju

 

TNS Latvia pēdējas aptaujas “IT-risinājumu loma biznesa konkurētspēju pastiprināšanā” rezultāti parādija, ka tikai neliela uzņēmumu vadītāju daļa (24%) uzskata, ka IT-risinājumiem ir ietekme uz uzņēmuma konkurētspēju. Nozares eksperti precizē, ka šādi rezultāti liecina par sapratnes un zināšanu trūkumu šajā jomā, kas bieži vien traucē jebkuru tālāko biznesa attīstību. “Diemžēl, Latvijas uzņēmumi nesaprot, kā IT-risinājumi tiek pielietoi biznesā, stimulē pārdošanas apjomus vai veicina iekšējus darbus neatkārīgi no biznesa jomas”, noslēdz Mārtiņš Paurs, Telia Latvija pārdošanas direktors.

 

Avots: http://ej.uz/TNS-Latvia-24

 

Arcana Digital Group viedoklis:

 

Arī decembrī ārzemju mediji atzīmēja Latvijas interneta projektu ambiciozos produktu jauninājumus un starptautiskos sasniegumus. Taču vairums vietējo uzņēmumu vadītāju joprojām nesaskata iespējas izmantot IT nozares potenciālu. Salīdzinot ar ārvalstīm, kur IT risinājumi ir ātrākais ceļvedis panākumiem, Latvijā tikai aptuveni viena trešā daļa uzņēmēju izaugsmes iespējas meklē ar IT starpniecību. TNS veiktais pētījums pierāda, ka 74% Latvijas uzņēmēju nav pārliecināti par IT risinājumu ietekmi uz konkurētspēju. Uzņēmēji, it īpaši mazo uzņēmumu vadītāji, nenovērtē IT iespējas ietekmēt biznesa procesus.

 

“IT un start-up nozare Latvijā lēnām un pakāpeniski audzē muskuļus. Vietējie un starptautiskie apbalvojumi apliecina Latvijas web projektu varēšanu. Turklāt pasaules mediji atzīst Baltijas tirgus kompetenci un augsto potenciālu,” komentē Arcana Digital Group mārketinga direktors Andris Merkulovs, “Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozarei jāturpina uzņēmēju izglītošana un jāpilnveido infrastruktūra. Kā pozitīvs piemērs jāatzīmē Startup Latvia Spīķeru kopā strādāšanas centra telpu atvēršana. Start-up projekti, kas būs radušies pilnveidotas infrastruktūras apstākļos, būs kā pozitīvs piemērs un palīdzēs augt Latvijas uzņēmumiem, kā arī sludinās Latvijas vārdu pasaulē.”