Grāmatu svātku laikā notiks divu latgaliešu grāmatu: bērnu krāsojamās grāmatas “Munā sātā” un Emīlijas Kalvānes dzejūļu krājuma “Atvosora” prezentācijas.

 

2. martā plkst. 10:15 izstādē būs latgaliešu bērnu rīts un krāsojamās grāmatas “Munā sātā” atvēršana – izstādes apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar grāmatas varoņiem un viņu piedzīvojumiem Latgales lauku mājās.

 

2. martā plkst. 17:00 būs Emīlijas Kalvānes grāmatas “Atvosora” svētki – būs iespēja satikt pašu autori un dzirdēt viņas dzeju.

 

Grāmata “Munā sātā” iznāks jau tuvākajā laikā un būs pirmā tāda veida grāmata latgaliešu valodā: krāsojamā grāmatā zīmējumi apvienoti ar oriģinālliteratūras tekstiem: prozu, dzeju un mīklām latgaliešu valodā. Grāmatai ir 3 burtnīcas ar tekstiem un melnbaltiem zīmējumim, kas apvienotas krāsainā mapē.

 

Grāmatas “Munā sātā” ilustrāciju autore ir Rudīte Kaša. Grāmatu izdevusi z/s “Jākupāni”, kas Andra Slišāna vadībā turpina dzejnieka Ontona Slišāna sāktās latgaliešu izdevējdarbības tradīcijas.

 

Dzejoļu krājums “Atvosora” ir Emīlijas Kalvānes otrā grāmata, kas iznākusi pagājušā gada nogalē. Tā ir dzīvesgudra un visu ko dzīvē pieredzējuša cilvēka rakstīta dzeja. Te vienkop ir bērnības atmiņas, tuvajiem un savai Latgalei neatdota parāda sajūta, mīlestība un atziņa, ka “mīlesteiba nanūvecej, viņ ar godim vairuok zyna”, smagā likteņa nasta un tās pacelšana. Visam cauri – spītīga cerība dzīvot un savās sāpēs pacelties pāri ļaunajam klusā, bet noturīgā ticībā Dievam un pateicībā dzīvē satiktajiem cilvēkiem un gara radiniekiem.

 

Emīlija Kalvāne (1944) ir dzimusi Mērdzenes pagasta Stiglavā. Jaunībā autore ir piedalījusies Mirdzas Ķempes Jauno autoru apvienībā, bet latgaliski raksta un publicējas tikai no 1995. gada. Viņas pirmā grāmata “Lobuo dīna” (2003) ar atsaucību tika pieņemta lasītāju vidū. Grāmatas “Atvosora” izdevējs ir SIA “Cymuss.

 

Latvijas grāmatu svētki Ķīpsalas izstāžu hallē notiks no 28. februāra līdz 3. martam. Darba laiks no 10:00 līdz 18:00, svētdien – līdz 17:00. Latgaliešu grāmatu stends Latvijas grāmatu svētkos Ķīpsalā būs jau ceturto gadu pēc kārtas, to organizē biedrība “Latgolys Studentu centrs”.