Kas gan būtu izstāde, ja tajā netiktu diskutēts, neraisītos sarunas, strīdi un pārdomas. Uzreiz pēc “Latvijas Grāmatu izstādes 2015” oficiālās atklāšanas plkst.12.00 notiks diskusija “Lasīšana 21.gadsimtā. Kurp ejam?”, kuru vadīs literatūrzinātnieks un rakstnieks Arno Jundze. Tiks spriests gan par lasītprasmes pētījumiem Eiropā un situāciju Latvijā, gan par lasīšanu glāstvirsmu laikmetā, gan par lasītprasmes jēdzienu un tā interpretāciju 21.gadsimtā. Savukārt rakstniece Laura Dreiže aicina diskutēt par 21.gadsimta jaunieša grāmatu plauktu.

Ja jau svētki, tad svētki! Izdevēji ir godam sagatavojušies, un mēs kopīgi piedzīvosim vairāku grāmatu atklāšanu. Pirmizdevumu izstādei būs sarūpējusi izdevniecība “Dienas Grāmata” – mūzikas žurnālista Jāņa Žildes grāmatu “Piekūns skrien debesīs” par rokgrupu “Jauns Mēness”, turklāt ar Ainara Mielava autogrāfu.

“Latvijas Grāmatu izstādes 2015” un “Valters un Rapa” viesis būs harismātiskais norvēģu rakstnieks Terje Binders, kuram sestdien plkst.10.00 būs grāmatas “Kur piedzimst vējš” atklāšana. Viņa vecvecāki 1905. gada revolūcijas laikā pameta Latviju uz neatgriešanos.

Arī “Apgāds Zvaigzne ABC” šogad aicina uz aizraujošu grāmatu atklāšanām. Trīs autori – Arno Jundze, Inguna Bauere un Dace Judina 28.februārī gaidīs savus talanta cienītājus, lai kopīgi ļautos neparastiem piedzīvojumiem, kaislībām 19.gadsimta mācītājmuižā un kopā ar Urķīgo detektīvu uzzinātu, kādi notikumi risināsies peļu slazdā.

Arvien pārsteidzošā rakstnieka Vika grāmata “Santamonika, Arhangeļskas apg.” ir spilgts pagājušā gadsimta sešdesmito gadu padomju armijas ikdienas portretējums. Jau pirmajā izstādes dienā, 27.februārī, plkst.15.00 Kultūras stendā, tiekoties ar autoru, varēsiet uzzināt par aizgājušā gadsimta vēstures un kultūras lappusēm – lielvaru sacensību, pirmajiem soļiem kosmosā, par gaitām padomju armijā aiz Ziemeļu polārā loka un jaunā komponista Imanta Kalniņa parādīšanos pie apvāršņa.

Ar šokējoši atklātās grāmatas par Krimas okupāciju “Ukraina. Dzīvība, nāve un iekšējā revolūcija” autoru Imantu Liepiņu lasītāji ir aicināti tikties sestdien plkst.13.00. Grāmata ir pieredzējušā žurnālista spilgta reportāža par Maidana laukumu, Krimas okupāciju un kaujām Donbasā. Tas ir aculiecinieka stāsts, piedzīvojot gan barikādes Neatkarības laukumā, gan iefiltrējoties Krimā un vērojot referenduma viltošanu, gan dodoties kaujās pie Doņeckas lidostas.

Savukārt mūsu valsts vēstures izzinātājiem kā “saldais ēdiens” būs tikšanās ar grāmatu “Latvijas armijas krūšu nozīmes. 1918.-1940.” un “Latvijas valsts apbalvojumi 1918.-1940.” autoriem sestdien plkst.17.00, kā arī ekskluzīva iespēja apskatīt apbalvojumus tuvplānā.

Savukārt apgāds “Jumava” ir sarūpējis svētkus tautā iemīļotā dzejnieka Jāņa Petera talanta cienītājiem. Aktieris Mārtiņš Egliens izstādes apmeklētājus aicinās baudīt Jāņa Petera dzejas burvību svētdien plkst.12.00.

Uz otrās grāmatas atklāšanu un tikšanos ar autoru, laikraksta “Literatūra un Māksla” ilggadējo redaktoru Jāni Škaparu 1.martā plkst.13.00 aicina “Apgāds Zelta grauds”.

Didža Liepiņa saruna ar bijušo diplomātu Valdi Krastiņu par Ulda Ģērmaņa neparasto un izcilo personību, kā arī politisko situāciju 90.gadu sākumā Latvijā ieinteresēs daudzus. Svētdien plkst. 15.00 ar “Valters un Rapa” gādību runāsim par latvieti un latvietību.

Izstādē piedalās arī izdevniecība “White Book”, kas ir jauns un strauji augošs spēlētājs Latvijas izdevējdarbības vidē, Latvijā pārstāvot tādus pasaulē atpazīstamus zīmolus kā “Troņu spēle”, “Monster High”, “Keep Calm” un “Splat the Cat”. Apmeklētājiem prieku sagādās grāmatas, kas jau ir iemantojušas atzinību, – “Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve”, “Topi vesels”, “Ābece. Burtu pasakas” un citas.

Mākslas cienītāji nu nekādi nevarēs paiet garām “Neputns” ekspozīcijai, jo izdevniecība piedāvā dažādus jaunumus jau iemīļotās sērijās “Latvijas mākslas klasika”, “Studijas bibliotēka”, “Sakrālās arhitektūras un mākslas pieminekļi”, kā arī izcilus tulkojumus, oriģināldarbus, apjomīgas monogrāfijas, pētījumus un dzeju. Izstādē varēs iegādāties arī vizuālo mākslu žurnāla “Studija” 100. numuru, kuru jubilejas reizē veidojusi “Neputna” galvenā redaktore Laima Slava.

Apgāda “Zinātne” īpašais piedāvājums izstādes apmeklētājiem – LU Latvijas vēstures institūta vadošās pētnieces Inetas Lipšas monogrāfija “Seksualitāte un sociālā kontrole Latvijā 1914-1939”, kas vēsta par to, kā seksualitāte izpaudās Latvijas iedzīvotāju publiski fiksētajos priekšstatos un uzvedībā minētajā starpkaru periodā.

Par romantiskiem sieviešu romāniem ir parūpējies apgāds “Kontinenets”. Vārdnīcas un praktisko padomu grāmatas piedāvās “Avots”. Izdevniecība “Lauku Avīze” kopā ar autoriem un kolēģiem nodrošinās iespēju savā stendā tikties ar iemīļotiem autoriem un augstu novērtētiem savas jomas speciālistiem, jautāt, uzzināt un vēlāk jau lietot iegūtās gudrības.

Mārtiņa Brūvera monoizrāde lieliem un maziem

Niķi, stiķi, blēņošanās, pīrāgošanās un vēl visdažādākie atraktīvie pārsteigumi gaida mazos lasītājus. Kurš gan nezina, kas ir mežonīgie pīrāgi. Mēs saucam – lai dzīvo mežonīgie pīrāgi un to radītājs Māris Putniņš! Piektdien plkst.14.00 visi pīrāgoties kārie bērni ar vecākiem tiks gaidīti, lai kopīgi noskatītos aktiera Mārtiņa Brūvera monoizrādi lieliem un maziem.

Mazos lasītājus gaida bērnu izklaides istaba “Millili”

Lai jautri pavadītu laiku, baudītu svētkus kopā ar grāmatu veidotājiem un izdevējiem, mazie gudrinieki tiks aicināti uz bērnu izklaides istabu “Millili”. Būs dziesmas, blēņošanās, darbošanās, dzīvās dabas iepazīšana, draudzēšanās ar patversmes sunīšiem, spēles, viktorīnas un klausīšanās. Mājīgi iekārtotā “Millili” istaba rosinās iepazīt arvien jaunus draugus – grāmatas – un iegrimt lasīšanā.

Bērnu grāmatu atvēršanas svētki

Apgāds “Pētergailis”, svinot 25.dzimšanas dienu, 28.februārī plkst.15.00 ielūdz uz vairāku bērnu grāmatu atvēršanas svētkiem. Visus slavenākos rakstniekus un grāmatu varoņus sastapsim vienā grāmatā, ko atvedīs uz velosipēda bagāžnieka braucoša govs. Viesiem īstu operas pirmizrādi rādīs komponists, piecmūziķu orķestris un galveno lomu izpildītāji bebrs Kastors un jūrascūciņa Porcella. Ar saviem mazajiem lasītājiem tiksies Ieva Samauska, Inguna Cepīte un Juris Zvirgzdiņš, atverot grāmatas “Govs uz bagāžnieka”, “NO RĪGAS LĪDZ RĪGAI. Tobiass un Tama lielajā Eiropas bibliotēku ceļojumā” un “PIRMIZRĀDE! Kastors un Porcella”.

Lielie lasīšanas svētki pulcēs 700 bērnu no visas Latvijas!

Sestdien, 28.februārī, plkst.12.00 Ķīpsalā sāksies notikums, kuru ar nepacietību ir gaidījuši bērni no visiem novadiem. Latvijas Nacionālās bibliotēkas lasīšanas veicināšanas programmas “Bērnu un jauniešu žūrijas” eksperti no visas Latvijas jau 13.reizi tieši grāmatu izstādē Lielajos lasīšanas svētkos nosauks populārākās grāmatas, ko ir lasījuši pagājušā gada laikā.

Visās trīs izstādes dienās darbosies Grāmatu maiņas punkts, būs iespēja izmēģināt elektrodivriteņus un apskatīt, iespējams, arī izmēģināt, Latvijā pirmo izgatavoto elektrokartingu. Par plašo izstādes piedāvājumu uzzini vairāk: www.bt1.lv/bt1/lbf

Izstādi organizē Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 sadarbībā ar Latvijas Grāmatnieku ģildi un Latvijas Grāmatizdevēju asociāciju.

Sekojiet mums:
www.facebook.com/latvijasgramatu.izstade
https://twitter.com/gramatu_izstade

Darba laiks:
27. februāris–28.februāris 10.00–18.00
1. marts 10.00–17.00

Biļetes cena: 1 EUR
Pensionāriem un invalīdiem, uzrādot apliecības, ieeja ir bez maksas.
Bērniem līdz 7 gadu vecumam ieeja izstādē ir bez maksas.
Ar izstādes “Skola 2015” biļeti ieeja “Latvijas Grāmatu izstādē 2015” – bez maksas.

 

 
Papildu informācija:
Inese Libere
BT 1 mediju koordinatore un “Latvijas Grāmatu izstāde 2015” sabiedrisko attiecību projekta vadītāja
Tālr.: 67065011; 29450037
E-pasts: inese.libere@bt1.lv