Kopā ar iepriekšējiem ziedojumiem tas ir viens no līdz šim dāsnākajiem Microsoft ziedojumiem bibliotēku atbalstam visā pasaulē.

 

Dāvinājums ietver 28 dažāda veida beztermiņa lietojuma programmatūras un klientu pieejas licences, kas ļaus visu 874 bibliotēku brīvpieejas datorus aprīkot ar šobrīd jaunāko programmatūru un nodrošināt atbalsta funkcijas darbstacijām. Programmatūras klāsts ietver operētājsistēmu Windows, biroja programmatūru un aplikāciju paketi, servera programmatūru un programmatūru darbstaciju pārvaldībai.

 

Dāvinājumā saņemto programmatūru un licences plānots izmantot visiem – kopskaitā 7150 – publisko pašvaldību bibliotēku brīvpieejas datoriem, kurus ik dienu izmanto publisko bibliotēku apmeklētāji. Tie ir datori, kas uzstādīti projekta “Trešais tēva dēls” ietvaros bibliotēkās un 10 reģionālajos mācību centros, kā arī datori, kas nonāca bibliotēkās projekta “Gaismas tīkls” ietvaros.

 

Sarmīte Ēlerte, Kultūras ministre, valsts vārdā izteica pateicību Microsoft par atbalstu un ieinteresētību Latvijas attīstībā. Viņa norādīja, ka šobrīd bibliotēkas ir kļuvušas par kopienu centriem un piedāvā plašu pakalpojumu klāstu lietotājiem. “Modernās komunikāciju tehnoloģijas globalizācijas robežšķirtni velk pāri ģeogrāfiskajiem rajoniem, un globalizācijas ieguvēji un zaudētāji būs visos kontinentos. Mūsu uzdevums ir būt globalizācijas vinnētāju pusē, tāpēc bibliotēka ir ārkārtīgi svarīgs instruments šī mērķa sasniegšanai,” uzsvēra Sarmīte Ēlerte. Viņa arī atgādināja, ka Microsoft iesaistīts arī citos projektos Latvijā, piemēram, Valodu krasta attīstīšanā, un Latvija ir ieinteresēta stiprināt turpmāko sadarbību.

 

“Ar “Trešā tēva dēla” projektu Latvija sevi ir parādījusi kā vienu no pionieriem tehnoloģiju brīvas pieejamības nodrošināšanā iedzīvotājiem. Savukārt mēs ar šo 17,7 miljonu ASV dolāru ziedojumu vēlreiz apliecinām gatavību ilgtermiņā investēt datorpieejamības nodrošināšanā Latvijā. Ziedotās programmatūras klāsts ir rūpīgi pārdomāts, lai ikvienam Latvijas iedzīvotājam būtu pieeja 21.gadsimta tehnoloģijām un profesionālu darbinieku atbalsts šo tehnoloģiju lietošanā. Ir pētījumi, kas apliecina, ka jau tuvākajā laikā 90% darbavietu būs nepieciešamas tehnoloģiju prasmes, tāpēc ir ļoti svarīgi, lai cilvēkiem arī būtu pieeja un iespēja tās apgūt. Tas veicina kopējo valsts izaugsmi, labklājību un konkurētspēju,” savā uzrunā uzsvēra Marsels Šnaiders (Marcel Schneider), Microsoft reģionālais vadītājs Centrālajā un Austrumeiropā.

 

“Ir vairāki iemesli, kāpēc Microsoft programmatūras dāvinājums ir nozīmīgs atbalsts Latvijas publiskajām bibliotēkām jeb precīzāk – mūsu valsts iedzīvotājiem. Bibliotēkas aktīvi izmanto 39% Latvijas iedzīvotāju. Datori un internets ir kļuvis par pieprasītāko bibliotēku pakalpojumu – to izmanto 90% apmeklētāju. Daļai iedzīvotāju bibliotēkas ir vienīgā iespēja izmantot informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, kā arī iegūt zināšanas un prasmes darbā ar datoru. Pateicoties Microsoft dāvinājumam bibliotēkām, spēsim ilgtermiņā nodrošināt bezmaksas piekļuvi tehnoloģijām ikvienam Latvijas iedzīvotājam, tādējādi paplašinot viņu iespējas dzīvot pilnvērtīgu, piepildītu dzīvi. Microsoft dāvinājums pierāda, ka arī lielās korporācijas ir ieinteresētas bibliotēku attīstībā un jaunu, mūsdienīgu tehnoloģiju pieejamības nodrošināšanā,” norādīja Armands Magone, v/a “Kultūras informācijas sistēmas” direktors.