Kas ir e-identitāte, e-paraksta izmantošana, kā notiek sabiedrības, valsts un uzņēmumu digitālā transformācija, digitālās prasmes nākotnes digitālajam darbam – tās ir tēmas, kurām šogad nedēļas laikā tiks pievērsta uzmanība dažādos pasākumu formātos – diskusijās lekcijās, prezentācijās, tiešsaistes testos zināšu pārbaudei u.c.

 
Arvien pieaugot tehnoloģiju nozīmei, sabiedrība iegūst iespējas daudz ērtākā veidā risināt dažādas ikdienas situācijas – sākot no iesnieguma nosūtīšanas iestādei līdz nodokļu nomaksai tiešsaistes režīmā. Dati par elektronisko pakalpojumu izmantošanu rāda, ka ik gadu strauji pieaug to cilvēku skaits, kuri izvēlas valsts un pašvaldību sniegtos pakalpojumus izmantot elektroniski, nevis klātienē. „Digitālās nedēļas” uzdevums ir iedrošināt tos, kuri vēl nav aktīvi tehnoloģiju lietotāji, spert pirmo soli un pievienoties digitālajai sabiedrībai.

 
Deviņu gadu laikā kopumā organizēti 4662 klātienes pasākumi, kuros piedalījušies 249 tūkstoši cilvēku. Aktivitāšu organizēšanā iesaistījušies vairāk nekā 1020 sadarbības partneri – uzņēmumi, bibliotēkas, valsts iestādes, izglītības iestādes, nevalstiskās organizācijas u.c.


“Desmit gadi ir nozīmīgs posms – nav daudz aktivitāšu, kas var lepoties ar šādu vēsturi! Tomēr vislielākais lepnums ir par tiem vairāk nekā 200 tūkstošiem cilvēku, kuri ir iesaistījušies e-prasmju vai „Digitālās nedēļas” norisēs. Jo vairāk Latvijā būs aktīvi un jaunas zināšanas un prasmes iegūt griboši cilvēki, jo veiksmīgāk mēs mazināsim digitālo plaisu ne tikai starp dažādām paaudzēm, bet arī starp dažādām nozarēm un uzņēmumiem. Mēs nevaram šodien iedomāties dzīvi bez tehnoloģijām, tās transformē gan uzņēmumus, gan visu sabiedrību. Mēs parasti baidāmies no lietām, ko nesaprotam, tādēļ ir būtiski diskutēt par visu to jauno, ko tehnoloģijas mums spēj sniegt. Tēmas, par ko mēs diskutēsim šī gada „Digitālajā nedēļā”, nebija iedomājamas pirms 10 gadiem – mums visiem ir jābūt atvērtiem jaunām zināšanām un jauniem tehnoloģiskiem izaicinājumiem,” saka Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācijas (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa.


„Tehnoloģiju un e-pakalpojumu attīstība ir tik strauja, ka brīžiem pat ir grūti izsekot līdz visiem jaunumiem. Piemēram, šis gads sācies e-adreses zīmē, kas ir absolūti jauns veids valsts saziņai ar sabiedrību. Daudz tiek runāts par e-identitāti, tās priekšrocībām un iespējām. Šī ir lieliska iespēja “ielekt” straujajā vilcienā, apgūstot jaunas zināšanas un prasmes. „Digitālās nedēļas” pasākumi norit visā Latvijā, ikviens var izvēlēties sev ērtāko veidu, kā tajos piedalīties, tādēļ aicinu gan iedzīvotājus, gan uzņēmējus izmantot šīs iespējas un kļūt par aktīviem dalībniekiem,” uzsver Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietnieks IKT jautājumos Edmunds Beļskis.


„Tehnoloģiju attīstības temps ir pilnībā mainījis mācīšanās paradigmu un radījis nepieciešamību pēc visaptverošas mūžizglītības. Apgūt tehnoloģijas var ikviens – gan sākumskolas skolēns, gan cienījamu vecumu sasniedzis pensionārs. Svarīgākais ir izpratne par mācīšanās nepieciešamību un vēlēšanās ik dienu uzzināt ko jaunu. Tad arī tehnoloģijas kļūst nevis par biedēkli, bet gan par instrumentu, kas palīdz daudz ērtāk un ātrāk paveikt iecerēto, sasniegt vairāk. „Digitālā nedēļa” ir lieliska iespēja iegūt atskaites punktu par jaunākajām tehnoloģiju tendencēm un iespējām, kā arī pilnveidot savas digitālās prasmes,” atgādina Renāte Strazdiņa, Microsoft vadītāja Baltijā.

 

„Ne reizi vien esam pārliecinājušies, ka vienkāršs, bet, laikus sniegts padoms, var ne tikai iedrošināt cilvēkus apgūt jaunas iemaņas, bet pat pilnībā mainīt cilvēka paradumus digitālajā vidē un izpratni par lietu kārtību un e-vides likumsakarībām. Redzam, ka iestādes un organizācijas, kuras pirms septiņiem, astoņiem gadiem apmācījām e-paraksta lietošanā, šodien pašas apmāca gan savus klientus, gan darījumu partnerus. Iedvesma, radošums un lietotāju pieredzes izpratne – tā mēs raksturotu dzirksteli, ko ik pavasari „Digitālā nedēļa” ienes IKT nozarē!” uzsver nedēļas partneris VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

Plašāka informācija par „Digitālās nedēļas” pasākumiem un tiešraidēm pieejama tīmekļa vietnē www.eprasmes.lv. „Digitālā nedēļa” tiek organizēta Eiropas kampaņā „ALL Digital Week 2019”, kas Latvijā notiek jau desmito reizi. To organizē LIKTA sadarbībā ar VARAM. Pērn kampaņas laikā visā Latvijā tika organizēti 524 digitālajām prasmēm veltīti pasākumi, kuros piedalījās vairāk nekā 24 000 iedzīvotāju.

 

Papildu informācija:
Tālrunis: 67311821
E-pasts: office@likta.lv